Hitta Sveriges vackraste mattor
Kategorier
Artiklar

Måla plastmatta

De flesta som har en plastmatta i badrummet, tvättstugan, köket, hallen eller trappan har förmodligen någon gång funderat på att måla den. Anledningen är att de flesta plastmattor är enfärgade och således inte så uppiggande att ha i sitt hem. Genom att måla den i andra färger ett med ett rutigt mönster är således väldigt populärt. Men hur målar man en plastmatta, och vad ska man tänka på? Och finns det exempel på hur det ser ut före och efter? Detta – och mycket mer – kommer vi gå igenom i denna artikel.

Varför måla en plastmatta?

Det finns många anledningar till att måla en plastmatta i ditt hem. Den vanligaste anledningen är helt enkelt att du vill ändra mattans utseende och känsla, eftersom de flesta plastmattor som sagt är ganska tråkiga och enfärgade. En annan anledning kan vara att du behöver dölja fläckar eller skador på mattan som kanske orsakats av husdjur eller barn.

Oavsett varför du vill måla din plastmatta är det faktiskt ganska lätt att göra och kräver inga särskilda färdigheter eller material. Det enda du behöver vara medveten om är att du bör använda en färg som är speciellt utformad för plast, eftersom vanlig färg inte kommer att fästa ordentligt på ytan.

Så målar du på en plastmatta – steg för steg

Det är ganska lätt att måla på en plastmatta, men det finns några saker du bör tänka på. Följ dessa steg och du kommer att måla din matta på ett perfekt sätt:

1. Först och främst måste du titta på färgen på din plastmatta och se till att den är jämn. Om det finns några fläckar eller skador måste du ta bort dem innan målningen. Med andra ord får det inte vara några utbuktningar eller fläckar som skapar en relief på mattan, utan den måste som sagt vara helt slät.

2. Nästa steg är att måla mattan med en färg som är anpassad för målning på plast. Detta kan du köpa i nästan vilken affär som helst som säljer målarfärg. Är du osäker – fråga ett butiksbiträde så du inte råkar köpa fel färg. Tänk på att måla den i flera lager, eftersom detta kommer att ge bättre täckning och resultat.

3. När målningen är klar måste du låta den torka ordentligt, så se till att inte möblera rummet för tidigt. Annars riskerar du att den färgar av sig på möbelbenen.

4. Ha även i åtanke att måla din plastmatta max en eller två gånger per år, och inte oftare.

5. Om du måste måla din plastmatta oftare än två gånger per år kan detta bero på att mängden fukt i rummet är för hög, eller att mögelskador har uppstått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *