Skomattor

En skomatta används innanför dörren, vanligtvis bredvid eller på entrémattan, med syftet att absorbera vatten från skorna. Dessutom håller den smutsen borta från golvet. På så vis slipper du få fläckar på dörr- eller hallmattan. För att smutsen från skorna inte ska spridas finns det skomattor med en kant vilket är väldigt praktiskt. Vidare är dem i regel tillverkade av gummi och finns i mängder av storlekar.

Filtrera skomattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära skomattor

Prisma grå – skomatta

229.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Linje – skomatta

439.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Creation forest leaves – skomatta

240.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Creation four cats – skomatta

240.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Entrance iron gate – skomatta

450.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Key pale dogwood – skomatta

595.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Hur du väljer rätt skomatta – steg för steg:

  • Storlek: Först och främst ska du titta på storleken på skomattan. Om du har en liten entré eller hall är det bättre att välja en mindre mattan. Men om du har mer plats att arbeta med kan du med välja en större matta. Ju fler skor du får plats med desto bättre, eller hur?
  • Material: Titta också på med vilket material skomattan är tillverkad av. De flesta är tillverkade av gummi, men det finns också dem som är tillverkade av polyester eller plast. Vår rekommendation är gummi men de är något dyrare än modellerna i plast. Så har du en lägre budget så är plast fullt gångbart.
  • Med kant eller utan: Som sagt finns det skomattor med en kant runtom. Dessa är effektiva för att smutsen ska stanna på mattan och inte sprida sig till hallmattan eller golvet. Men det finns också dem utan kant. Dessa är något mindre effektiva men funkar ändå bra. Dessutom är de billigare.

skomatta

Fördelar med skomattor

  • Absorberar vatten och smuts: En skomatta är ett bra val för att hålla golvet rent och fritt från smuts. Skomattor är ofta tillverkade av gummi, vilket absorberar mycket vatten. De flesta skomattor har en kant runt om, så att skon inte ska komma i kontakt med golvet, och så att smutsen inte sprider sig utan håller sig på mattan.
  • Utmärkt komplement till entrémattan: En entrématta är bra på alla sätt och vis, men de flesta vill ogärna ha en gummimatta som dörrmatta eftersom det inte är estetiskt tilltalande. Därför väljer de flesta en entrématta som inte är vattenavvisande, och genom att använda en skomatta som absorberar vattnet så slipper dörrmattan göra jobbet. Således är det en matta som kompletterar mattorna innanför dörren på ett briljant sätt.
  • Går att använda tillsammans med skoställ: Ett skoställ är ett praktiskt och stilrent sätt att förvara skor på. Men de har ibland en tendens att bli smutsiga, främst runtomkring undersidan av skorna. Då är skomattan ett ypperligt komplement för att hålla skostället och golvet rent. Framför allt om man väljer en skomatta med en upphöjd kant runtom, så att skorna inte kommer i kontakt med golvet.
  • Lätt att ta med på resan: En skomatta är praktisk och lätt att ta med på resan. Den tar inte stor plats i bagaget, och det går ofta att hitta varianter som är vikbara eller lätt att rulla ihop, så att de upptar så lite plats som möjligt.
  • Kan tvättas i tvättmaskin: En annan fördel är att de flesta skomattor går att tvätta i en tvättmaskin. De tål vanligtvis temperaturer på 30 grader, och det räcker oftast för att skomattan ska bli ren igen. Det finns dock en del mattor som är tillverkade av skinn eller andra material, och då ska man vara försiktig så att den inte torkar ut. Dessutom ska man aldrig använda torktumlare när mattan ska torka, utan låta den lufttorka istället.

Nackdelar med skomattor

  • Behöver rengöras med jämna mellanrum: En skomatta måste skakas ut då och då för att smutsen ska falla av. Trots att det inte är mycket som behöver göras så måste det göras regelbundet, annars kommer det bli svårt att få den ordentligt ren. Detta är speciellt viktigt under vintern då smuts ackumuleras på mattan på daglig basis.

skomatta med kant

Vanliga frågor och svar

Vilka skor ska man ha på en skomatta?

Alla typer av utomhus- eller inomhusskor som exempelvis tofflor, joggingskor, kängor, finskor och sandaler.

Var ska skomattan placeras?

På en torr och flack yta, gärna bredvid eller på entrémattan. Men de går även att använda innanför balkongdörren.

Vad är de tillverkade av?

De är huvudsakligen tillverkade antingen i plast eller i gummi. Vi rekommenderar dock gummi eftersom det är vattenavvisande. Plast är också det till en viss grad, men gummi är helt enkelt att föredra.

Hur ska skomattor rengöras?

Ställ skomattan utomhus och låt den ligga i solen för att torka. Du kan också använda en dammsugare med borste för att ta bort smuts om det finns lite smuts som är ingrodd. Om skomattan är väldigt smutsig kan den sköljas med varmt vatten och mild tvål för att därefter soltorkas.

Alla varumärken för skomattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom skomattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: