Puttmattor

Puttmattor har blivit allt mer populära bland golfspelare de senaste åren. Det finns flera anledningar till detta: puttmattor är smidiga att använda och man kan träna på dem inomhus, vilket gör att man kan förbättra sin puttingteknik året om. De bästa modellerna har en inbyggd bollretur så att bollen kommer tillbaka till utslagspunkten efter man träffat hålet. I den här artikeln kommer vi gå igenom vad du ska tänka på innan köp, vilka som är bäst, samt fördelar och nackdelar.

Filtrera puttmattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära puttmattor

vidaXL Puttmatta för golf med kvast 335,3×69,9 cm

1850 kr
(2220 kr) Läs mer Frakt: kr

vidaXL Puttmatta för golf 400×66 cm

915 kr
(980 kr) Läs mer Frakt: kr

Vad ska man tänka på när man köper puttmatta?

Det finns en del saker du bör tänka på när du köper en sån här matta. Det finns nämligen mängder av varianter du kan välja mellan; allt ifrån helt raka mattor till de som är svängda. Därtill finns det modeller med inbyggda gupp för att simulera en riktig green.

 • Material: De flesta puttmattor är tillverkade av plast eller gummi, men det finns också några modeller som är gjorda av tyg. De senare är betydligt bättre men de är även dyrare. Välj därför en typ som passar din budget.
 • Storlek: De finns i olika storlekar, så tänk på hur mycket golvyta du har att tillgå innan du köper en. Antingen köper du en lång variant som ger dig en större utmaning, eller en kortare matta som är avsedd för nybörjare. Däremot måste du som sagt mäta hur mycket utrymme du har innan du köper. Annars är risken hög för att du råkar köpa en för stor matta.
 • Funktioner: Vissa puttmattor har inbyggda bollreturer vilket innebär att bollen rullar tillbaka tillbaka om du träffar hålet. På så vis slipper du hämta bollen efter varje slag. Men det finns även andra funktioner så som hinder och liknande, så tänk på vad du faktiskt behöver, och vad som ger dig mest utmaning, innan du köper en.
 • Bunker och vattenhinder: Som sagt finns det putt som har inbyggda hinder. De flesta har dock inte detta, och de är heller inte nödvändigt för att du ska kunna träna på ditt puttslag. Men om du vill ha lite mer utmaning så är det en väldigt bra aspekt. Till exempel finns det varianter som är försedda med bunkrar och vattenhinder vilket gör det svårare.

puttmatta golf

De 3 bästa puttmattorna – bäst i test

Det finns många olika typer av puttmattor på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken som är bäst för just dig. Därför har vi gjort ett bäst i test av de tre populäraste modellerna.

1. Puttmatta från Decathlon med bollretur

Denna puttmatta är en av de mest populära på marknaden och det är inte svårt att förstå varför. Den har en inbyggd bollretur som gör att bollen rullar tillbaka till dig efter varje slag. Detta är perfekt för den som vill träna på sitt puttslag utan att behöva hämta bollen efter varje slag. Mattan är också lätt att flytta på tack vare de inbyggda hjulen.

Fördelar:

 • En av de mest populära på marknaden
 • Inbyggd bollretur som gör att bollen rullar tillbaka till dig efter varje slag
 • Lätt att flytta på tack vare de inbyggda hjulen

Nackdelar:

 • Dyrare än andra modeller

Läs mer här

2. Puttmatta från IKEA

Denna puttmatta är ett bra val för den som vill ha en billig och enkel modell. Mattan är gjord av tyg och kan därför enkelt rullas ihop när du inte använder den. Dessutom är den lätt att ta med sig tack vare dess kompakta storlek.

Fördelar:

 • Billig och enkel modell
 • Gjord av tyg och kan därför enkelt rullas ihop när du inte använder den
 • Kompakt och lätt att ta med sig

Nackdelar:

 • Inte så slittålig som andra modeller
 • Bollretur saknas

Läs mer här

3. Puttmatta från Golfbollar.se

Denna puttmatta är lite dyrare än IKEAs modell, men den har en inbyggd bollretur och är därför mycket praktisk att använda. Mattan är också lätt att flytta på tack vare de inbyggda hjulen.

Fördelar:

 • Inbyggd bollretur vilket är väldigt skönt
 • Lätt att flytta på tack vare de inbyggda hjulen

Nackdelar:

 • Dyrare än andra modeller
 • Betydligt mindre slagyta än andra modeller (15 kvadratmeter)

Läs mer här

Fördelar med puttmattor

 • Träna när som helst på året, oavsett väderförhållanden: den största fördelen med att använda en puttmatta är att du kan träna året om eftersom de går att använda inomhus. På så vis kan du putta hur mycket du vill då du inte är beroende av vädret. Detta är den mest påtagliga fördelen som kan få vem som helst att bli expert på att putta!
 • Perfekt för nybörjare och erfarna spelare: Även om putting är det svåraste momentet i golf, så är det också ett av de mest viktiga. Genom att träna på en puttmatta förbättrar du snabbt din teknik samtidigt som du får möjlighet att öva på olika slags puttar. Detta gör dem till det perfekta träningsredskapet för både nybörjare och erfarna spelare.
 • Väldigt roligt tidsfördriv: Putting är inte bara ett av de mest viktiga momenten i golf, det är också ett av de roligaste! Att få bollen att trilla ner i hålet på en puttmatta ger samma känsla som på en riktig golfbana. Detta gör putträning till ett perfekt tidsfördriv för hela familjen.

puttmatta bäst i test

Nackdelar med puttmattor

 • En del modeller är kostsamma: det finns många olika typer av puttmattor på marknaden, men de flesta av dem är ganska dyra. Detta kan dock vara värt det om du är seriös med din putträning. Men låt oss säga att du köper en modell med små kullar som gör det svårare så måste du vara beredd att lägga ett par tusenlappar. Således är det långt ifrån alla som har råd med detta.
 • De tar upp mycket golvutrymme: en annan nackdel är att puttmattor tar up mycket utrymme, så de passar inte alla hem. Detta är dock inte ett problem om du har tillräckligt med golvyta. Men bor du trångt så kommer det vara svårt att få plats med den. Det bästa du kan göra är att först mäta hur mycket utrymme du har i exempelvis hallen eller vardagsrummet, och därefter köpa en modell som är några centimeter mindre än detta.

Sammanfattning

En puttmatta är ett mycket användbart träningsredskap för golfspelare, oavsett om du är nybörjare eller erfaren. De kan dock vara kostsamma, så se till att du har råd innan du köper en. De tar också upp en hel del golvyta, så ta noggranna mått på ditt utrymme innan så du inte råkar köpa en som inte får plats.

Alla varumärken för puttmattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom puttmattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: