Hitta Sveriges vackraste mattor
Kategorier
Artiklar

Matta under matbord

När du ska välja en matta under matbordet finns det några saker du ska tänka på. Du måste först och främst se till att mattan är tillräckligt stor så att den täcker hela bordet, men samtidigt inte för stor så att den upptar för mycket utrymme. Dessutom ska du välja en matta med en slät yta för lätt rengöring eftersom mattan under matbordet är den typ av matta som lättast blir smutsigast.

I denna artikel kommer vi ge dig tips och inspirera dig med flera exempel på hur det kan se ut.

Matta under matbord – detta ska du tänka på

  • Storlek: När du ska välja matta under matbordet är det först och främst viktigt att titta på storleken. Mattan ska vara tillräckligt stor så att den täcker hela bordet, men inte för stor så att den tar upp för mycket utrymme i rummet.
  • Material: När det kommer till materialval är det ofta mest praktiskt med en matta i tyg eller gummi, då dessa material är lätta att rengöra. Mattor i jute och andra naturmaterial är också populära, men det är viktigt att komma ihåg att de ofta kräver lite mer skötsel. Av den anledningen ska du aldrig använda en orientalisk matta under ett matbord då dessa är extremt svåra att rengöra.
  • Färg och design: En annan sak du kan tänka på när det gäller mattor under matbord är vilken färg och design du vill ha. Enfärgade mattor går ofta att matcha med andra typer av inredning, men om du vill ge det ett mer personligt uttryck kan en matta med mer sprudlande färger och mönster vara en bra idé, t.ex en röllakanmatta.

Fördelar med matta under matbord

  • Mattan täcker hela bordet och därmed undviker du att smuts hamnar direkt på golvet
  • De är lätta att rengöra förutsatt att du väljer rätt material
  • De gör middagarna trevligare och gemytligare
  • De minskar ljudet från utdragna stolar – ett ljud som är extremt irriterande

Nackdelar med matta under matbord

  • Om du inte väljer en passande storlek kan det kännas som att din matplats blir lite trång
  • Mattan kan lätt bli smutsig och kräver således mer skötsel och rengöring än en vanlig golvmatta
matta under runt matbord

Vanliga frågor och svar

Går det att använda en persisk matta under matbordet?

Nej, det går inte att använda en persisk matta under ett matbord på grund av dess naturliga material och den höga känsligheten för smuts. Mattan kommer att absorbera allt fett från tappade matrester och andra smutspartiklar, och kan därför vara svår att rengöra.

Hur stor ska en matta vara under ett matbord?

Det beror helt på hur stort matbord du har och vilken stil du är ute efter. Om du vill ha en matta som tar upp lite mer utrymme finns det många stora och luftiga modeller att välja bland, medan en mindre och minimalistisk design kan vara mer passande i ett mindre rum. Mattan ska helst inte vara för stor, då detta kan se klumpigt ut och göra rengöringen svårare.

Hur stor ska en matta vara under ett runt matbord?

Enligt generella regler ska en matta under ett runt matbord vara större än bordet så att stolarna kan placeras utanför kanten. Mattan ska även vara ungefär lika stor som ett kvadratiskt bord av samma storlek, så att det inte ser oproportionerligt ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *