Gummimattor

Gummimattor är en av de vanligaste mattorna som finns. Orsaken är att gummi är ett extremt slittåligt och vattenavvisande material som lämpar sig till mängder av användningsområden. Till exempel används gummimattor i stall, garage, bilar, båtar, lekplatser, gym och till och med till hästtransporter. Därtill finns det ljuddämpande varianter som också är populära.

De kan antingen vara släta eller räfflade beroende på syftet. Och på grund av dess vattenavvisande funktionalitet är de eminenta som entrémattor. I denna artikel kommer vi gå igenom alla olika användningsområden samt för- och nackdelar.

Filtrera gummimattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära gummimattor

Gummimatta Rubco 25 mm, 1×1 m Grå

495 kr
Läs mer Frakt: kr

Gummimatta Rubco 25 mm, 1×1 m Svart

495 kr
Läs mer Frakt: kr

8 användningsområden för gummimattor

Det finns som sagt mängder av olika gummimattor och användningsområden. Därför kommer vi inleda artikeln med att informera dig om vilka dessa är, samt vad som utmärker varje typ.

1. Gummimatta till bil

gummimatta bil

En gummimatta till bil är precis som det låter – en matta anpassad för bruk i bilar. Dessa mattor har oftast ett räfflat mönster och är inte sällan svarta. Detta gör dem inte bara snygga, utan även enkla att hålla rena. Gummimattor till bilar finns i flera olika storlekar och varianter för alla typer av bilar. De säljs i mängder av butiker där Biltema är den mest populära återförsäljaren.

2 Gummimattor till barnrum

Gummimattor till barnrum är ofta gjorda av mjukare och mer elastiskt gummi. Detta gör dem säkrare för barn att leka på, eftersom det finns mindre risk för skador. Dessutom är barnmattor i gummi ofta färgrika och lekfulla, med mönster och figurer som barn gillar.

3. Gummimattor till garage

gummimatta garage

Garagemattor i gummi är gjorda av ett extremt slittåligt gummi. Detta gör dem lämpliga för bilar och andra fordon som parkeras i garaget. Du kan parkera din bil på dessa mattor tusentals gånger utan att mattan tar skada. Dessvärre är de väldigt dyra, men om du vill ha en kvalitativ skyddsmatta i garaget så är gummi det självklara materialet.

4. Gummimattor till stall

gummimatta stall

Stallmattor av gummi är gjorda av ett mjukare och elastiskt gummi, precis som gummimattor till barnrum. Detta gör dem bekväma för djuren att gå på och minimerar risken för skador, vilket också är anledningen till varför de används för hästtransporter. Stallmattor av gummi finns i flera olika storlekar och varianter för alla typer av stall.

5. Gummimatta till gym

En gymmatta i gummi är gjord av ett hårdare gummi och har oftast en slät yta. Detta gör den lämplig för användning med vikter och andra redskap, eftersom det inte finns några begränsningar för hur mycket vikt som kan staplas på den. Du har säkert sett de som gör rygglyft med hundratals kilo, varpå de låter skivstången falla fritt rakt på mattan – vore den inte av gummi så hade den aldrig kunnat uthärda den vikten. Dessutom är gummimattor till gymmet ofta svarta eller grå, vilket gör dem enkla att hålla rena.

6. Gummimatta till badrum

Badrumsmattor är inte sällan tillverkade av gummi på grund av att de är vattenavvisande. Men den huvudsakliga anledningen till varför en gummimatta är så bra i badrum är för att bara och våta fötter får ett fantastiskt grepp – något som är extremt viktigt i speciellt badrum som tenderar att vara extremt hala. Detta är anledningen till varför de flesta badkarsmattor också är tillverkade av gummi.

7. Gummimatta till båt

Gummimattor till båtar är gjord av ett extremt slittåligt och vattenavvisande gummi. Detta gör den lämplig för användning på båtar eftersom de utsätts för enorma mängder vatten. Båtmattor av gummi finns i flera olika storlekar och varianter för alla typer av båtar.

8. Gummimatta på lekplatser

Gummimattor på lekplatser gör barnens lekområde säkrare och bekvämare. Detta är först och främst för att det finns en mindre risk för skador, eftersom mattorna är så pass mjuka. Mattorna på lekplatser är dessutom tjockare än vanligt, så barnen studsar i princip fram – något som är ett måste då barn ofta ramlar och slår sig.

Fördelar med gummimattor

Gummimattor har flera fördelar som gör dem lämpliga för många olika användningsområden. Dessa inkluderar:

  • Slittålighet: Gummi är ett mycket slittåligt material, vilket gör de lämpliga för användning i t.ex. bilar och garaget.
  • Vattenavvisande: De är vattenavvisande och lämpliga för användning i t.ex. båtar, badrum och bilar.
  • Ljuddämpande: Gummimattor är ljuddämpande och gör det möjligt att exempelvis använda dem i studios eller i industrilokaler för att dämpa högljudda smällar.

Vanliga frågor och svar

Vad är en armerad gummimatta?

En armerad gummimatta är en gummimatta med ett extra lager av material, oftast fibrer eller textil, mellan två gummilager. Detta gör att mattan blir betydligt starkare och tåligare mot slitage. Armerade gummimattor är därför ofta det bättre valet för områden med högt slitage, såsom industri- och fordonstunnlar.

Tunnelarmerade gummimattor är också lämpliga för installationer där det krävs mycket höga prestanda, såsom i flygplan. Detta gör dem perfekta för att användas inom militär- och rymdindustrin.

Vad är en ljuddämpande gummimatta?

Ljuddämpande gummimattor är täckta med en tjock gummilager som fungerar som en stötdämpare. Dessa används ofta i gym, då det gör att träningsredskap inte skall låta så mycket och golvet inte skadas. Ljuddämpande gummimattor är också populära i bilar, då det gör att buller från vägen minskas. Vidare förekommer de ofta i musikstudios för att ljudet inte ska studsa för mycket mot väggarna.

Vad är skillnaden mellan en räfflad och en slät gummimatta

Gummimattor kan vara räfflade eller släta. Genom att använda räfflade får du en bättre friktion än på släta mattor. Nackdelen är dock att de inte ser lika estetiskt tilltalande ut och kan ibland vara lite svårare att gå på. Släta mattor är oftast en aning billigare och ser bättre ut.

Vad är en gummimatta i durk?

En durkmatta är en typ av mönsterpressad gummimatta som förekommer ofta i industriella sammanhang som t.ex. slitageskyddande och stötskyddande beklädnad på väggar. Durkmönstrets fördel är att det agerar som ett utmärkt halkskydd. De säljs vanligtvis på rulle.

Alla varumärken för gummimattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom gummimattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: