Plastmattor

Om du vill köpa plastmatta till badrummet, köket, balkongen, tvättstugan eller uterummet finns det några saker du bör tänka på. Det är viktigt att du väljer en plastmatta som passar användningsområdet och dina behov. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om plastmattor – från vad du ska tänka på innan köpet, till hur man lägger den och rengör den.

Filtrera plastmattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära plastmattor

Plastmatta Flower Grön

695.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Plastmatta Flower Grön

395.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Plastmatta Kitchen Svart

2195.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Plastmatta Kitchen Svart

1895.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Grandma Matta Flerfärgad Plast 180x120cm

989 kr
(1038 kr) Läs mer Frakt: kr

Grandma Matta Grå Plast 90x60cm

329 kr
(351 kr) Läs mer Frakt: kr

Matta Missouri

7814.86 kr
(7815 kr) Läs mer Frakt: kr

Matta Hudson

9226.66 kr
(9227 kr) Läs mer Frakt: kr

Billiga plastmattor

Brielle Matta Sweet 70×200 cm

1179 kr
(1246 kr) Läs mer Frakt: kr

Brielle Matta Vanilla 70×100 cm

539 kr
(631 kr) Läs mer Frakt: kr

Otis

440 kr
Läs mer Frakt: kr

Otis

1230 kr
Läs mer Frakt: kr

BOO

1750 kr
Läs mer Frakt: kr

EFFI

2100 kr
Läs mer Frakt: kr

Plastmatta 85 cm – Effi

665 kr
(950 kr) Läs mer Frakt: kr

Plastmatta 125 cm – Effi

840 kr
(1200 kr) Läs mer Frakt: kr

Vad är en plastmatta?

En plastmatta är en matta av plast som används för att skydda golvet mot smuts och skador. De finns i olika storlekar, färger och mönster. Du kan till exempel välja en med ett mönster av blommor, geometriska former eller djur.

Vidare är de lätta att hålla rena och är ofta lättare att rengöra än andra typer av mattor. De flesta är gjorda av polyeten, en typ av plast som är mycket motståndskraftig mot vatten och smuts. Polyetenplastmattor är vanligtvis lättare att rengöra än andra plastmattor.

Därtill är de ofta billigare än andra typer av mattor och går därför att byta ut oftare. De flesta kan enkelt tas bort och läggas om igen. Således är det ett utmärkt billigt alternativ till dyrare mattor som t.ex. heltäckningsmattor.

plastmatta

Användningsområden för plastmattor

Plastmattor kan användas till allt från badrum och kök till balkong och tvättstuga. Men de kan även användas i uterum, på altaner och i andra utomhusmiljöer. Därför är det viktigt att du tänker på hur mattan kommer att användas när du gör ditt köp.

Badrummet

När du ska köpa plastmatta till badrummet finns det några saker du bör tänka på. Det är viktigt att mattan är lätt att rengöra och tål vatten. Det är också bra om plastmattan har en så kallad anti-slip yta, så du inte riskerar att halka på den när det är vått i badrummet. För mer information ska du läsa vår guide om badrumsmattor.

Plastmatta i köket

En plastmatta i köket är också en bra idé, eftersom köket ofta är ett fuktigt rum. Den skyddar golvet från spill och smuts, och gör det lättare att hålla rent. Trots att det inte är så mysigt med en matta av plast i ett kök, så måste du ställa dig frågan om fördelarna trumfar nackdelarna. För de är så mycket lättare att rengöra vilket i de flesta fall gör det värt att offra estetiken och gemytligheten.

Balkongen

En plastmatta på balkongen är en bra idé om du vill ha ett gott skydd mot väder och vind. Plast är ett material som är mycket tåligt och lätt att rengöra, vilket gör dem perfekta för användning på balkonger där det ofta regnar och blåser. Det finns dock en del mattor som inte tål vatten och kan bli skadade av direkt solljus, så se till att du väljer en plastmatta som är lämplig för användning på balkongen. Observera att det finns balkongmattor som är avsedda för användning på just balkongen.

Plastmatta i tvättstugan

En plastmatta i tvättstugan är också en bra idé, eftersom det är ett rum som ofta blir vått och smutsigt. Genom att använda en matta av plast säkerställer du att rengöringen blir enkel och snabb.

Plastmatta utomhus och i uterum

Plastmattor är också populära som mattor i uterum och utomhus. Detta beror som sagt på att plast är ett tåligt material som inte blir skadat av solljus, regn eller frost. Rengöringen är också enkel, vilket gör dem perfekta för användning i uterum och på utomhus i allmänhet.

Hur du målar plastmatta i badrummet

Det är inte alltid man vill ha plastmatta i badrummet. Kanske för att det känns kallt och plastigt, eller för att man helst vill ha en matta av något annat material som passar bättre in i inredningen. Då kan det vara en idé att måla plastmattan för att det ska bli snyggare och trevligare. Med denna typ av matta får du ett tunt och jämnt underlag som är lätt att måla på, och resultatet blir ett unikt och personligt golv.

Det finns dock några saker du bör tänka på innan du målar mattan för att få ett bra resultat.

 1. Rengör först: Först och främst är det viktigt att den är helt ren och fri från smuts. Använd ett milt rengöringsmedel för att avlägsna eventuell smuts, och torka sedan noggrant efteråt så att mattan är helt torr.
 2. Måla med rätt färg: När mattan är ren och torr är det dags att måla. Vi rekommenderar att du använder en plastsprayfärg för bästa resultat, eftersom denna typ av färg torkar snabbt och är lätt att använda. Gör ett jämnt lager, och låt mattan torka helt innan du använder den.

Tips: Vi har skrivit en komplett guide om hur du målar plastmattor här.

Hur man lägger en plastmatta – steg för steg

När du ska lägga plastmatta är det viktigt att göra det på ett rätt sätt, för annars kan mattan bli skadad och inte hålla lika länge som om du hade gjort det rätt. Följ därför dessa enkla steg för att lägga mattan på rätt sätt:

 • Rengör först golvet där mattan ska ligga. Använd ett miljövänlig rengöringsmedel och torka sedan noggrant efteråt.
 • Lägg plastmattan på golvet och klipp till den i rätt storlek. OBS: Det är bättre att klippa för lite än för mycket, eftersom du alltid kan korrigera detta i efterhand – men klipper du för kort måste du göra om allt.
 • För att mattan ska ligga stadigt på golvet, är det en bra idé att använda tejp eller lim. Sätt bara ett litet streck av tejp eller lim längs kanterna, så att plastmattan inte flyttar på sig när du fixar till den.
 • När plastmattan är på plats och klippt i rätt storlek är det färdigt! Glöm inte att ta bort tejpen eller limmet när du är klar, så att mattan inte blir skadad.

Hur tar man bort plastmatta

Det finns två olika sätt att ta bort plastmatta, och det beror helt på hur den är fäst. Om den är tejpad eller limmad kan du enkelt ta bort den genom att dra av tejpen eller limmet. Detta gör du försiktigt så att inte mattan skadas. Om limmet sitter hårt så kan du använda varmt vatten med tvål för att det ska släppa.

Om plastmattan däremot är fastsatt med något annat material, till exempel fastnaglad med spik, måste du använda en kniv eller något annat verktyg för att ta bort den. Detta måste du också göra försiktigt så att mattan inte skadas.

När plastmattan är avlägsnad, rengör golvet noggrant så att eventuell smuts och lim är borta. Torka sedan noggrant efteråt, så att golvet är torrt och rent.

plastmatta golv

Fördelar med plastmattor

 • Lätta att rengöra
 • Tål regn och sol
 • Lätta att lägga själv
 • Lätta att ta bort
 • Kan målas i olika färger
 • Håller längre än andra typer av mattor

Nackdelar med plastmattor

 • Plastmattor kan kännas kalla och plastiga och inte så hemtrevliga
 • De är inte alltid det snyggaste alternativet, i synnerhet inte i badrummet
 • Det kan vara lite svårt att få plastmattan helt rak i kanterna
 • De är inte alltid det mest miljövänliga alternativet

Vanliga frågor och svar

Går det att lägga klickgolv på en plastmatta?

Ja, det går faktiskt att lägga klickgolv på plastmatta. Detta är dock inte nödvändigt eftersom plastmattan redan ger ett jämnt och fast underlag.

Går det att lägga klinker på en plastmatta?

Ja, det är möjligt att lägga klinker på plastmatta. Detta gör du på samma sätt som du hade lagt klinker på vilket underlag som helst, med undantag för att mattan i fråga redan är jämn och fast.

Går det att svetsa en plastmatta?

Ja, plastmattor är faktiskt lätta att svetsa. Detta beror på att plastmaterialet är mycket motståndskraftigt och tål höga temperaturer. Om du vill svetsa mattan så ska du använda en plastsvets som är speciellt konstruerad för att svetsa just plast. Följ alltid instruktionerna på plastsvetsen noggrant, och se till att arbeta i ett ventilerat område. Se också till att mattan är ren och torr, så att den inte skadas under svetsningen.

Vad kostar plastmattor?

Plastmattor är relativt billiga, och du kan få en för under 100 kronor. Detta gäller dock inte de allra största mattorna, som kan vara något dyrare. Du bör dock inte låta priset vara det enda avgörande faktumet, utan också titta på kvalitén. En matta som är av hög kvalité kommer att vara lättare att rengöra och tåla mer slitage än en plastmatta som är av lägre kvalité. Så stirra dig inte blint på priset.

Sammanfattning

En plastmatta är ett bra alternativ för dig som vill ha ett enkelt och billigt golv. De är lätta att lägga själv, och du kan enkelt ta bort dem igen om du skulle ångra dig. De är också lätta att rengöra, och de tål både regn och sol. Det finns dock nackdelar med denna typ av matta – de kan kännas kalla och plastiga, och långt ifrån alla tycker att de är snygga. Det kan också vara svårt att få mattan helt rak i kanterna. Men om du vill ha ett enkelt, billigt och lättskött golv, är plastmattan ett bra alternativ.

Alla varumärken för plastmattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom plastmattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: