Förtältsmattor

När du funderar på att köpa en förtältsmatta finns det saker som är viktiga att tänka på. Vad använder man en förtältsmatta till? Hur ska man tänka inför ett köp? Det kan vara svårt att veta vilken variant som passar bäst för ens behov, men genom att läsa denna artikel hoppas vi att du får svar på alla dina frågor. Dessutom kommer vi lista både för- och nackdelar så du vet vad som är bra och mindre bra med denna typ av matta.

Filtrera förtältsmattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära förtältsmattor

Briv Förtält smatta I Strl XL

1499 kr
Läs mer Frakt: kr

Briv Förtält smatta I Strl L

880 kr
Läs mer Frakt: kr

Briv Förtält smatta I Strl M

899 kr
Läs mer Frakt: kr

Briv Förtält smatta I Strl S

699 kr
Läs mer Frakt: kr

Vad är en förtältsmatta och vad används de egentligen för?

En förtältsmatta används i förtältet för att slippa gå direkt på gräset. Därför är det många med husvagn som använder dem eftersom de flesta som campar har ett förtält anslutet till husvagnen. Dessutom skapar det en gemytlig känsla. Vidare förebygger den fukt i förtältet – något som lätt uppstår.

En förtältsmatta är ofta tillverkad av tyg eller textilier och finns i flera olika storlekar för olika typer av förtält. De vanligaste storlekarna är 300×600 och 250×600.

Det finns även varianter som går att fälla ihop, dessa kallas för packmattor och är ofta lite dyrare. Detta eftersom de har flera olika funktioner och är smidigare att medtaga på campingresan.

förtältsmatta

Så väljer du den bästa förtältsmattan

När man ska köpa förtältsmatta finns det några olika faktorer som är viktiga att tänka på:

 • Storleken: Först och främst måste du titta på storleken för förtältet och följaktligen mattan som ska placeras inuti. De flesta är ungefär 250×600 eller 300×600, och orsaken till varför de flesta är så stora är för att det är standardmåtten för de flesta förtält. Men det finns även andra storlekar för olika typer av förtält.
 • Materialet: Förtältsmattor är tillverkade av olika typer av textilier och tyger, så som PVC, polyester eller latex. Det finns fördelar och nackdelar med alla material, så fundera på vad för slags material som passar just för ditt bruk. Somliga prioriterar till exempel designen över hur lätt det är att rengöra, medan andra nöjer sig med en fulare matta men som är desto enklare att rengöra.
 • Priset: Dessa typer av mattor kan variera i pris beroende på storlek, material och funktioner. Ju dyrare matta du köper desto fler fördelar får du oftast med den, men det är inte alltid fallet. Det finns många bra och prisvärda alternativ på marknaden som gör att alla kan köpa förtältsmattor oavsett storlek på plånboken.
 • Packning och vikt: Om du planerar att ta med mattan på campingresor är det bra om den är lätt och smidig att packa ner, och eftersom det finns modeller som är avsedda för att uppta så lite plats som möjligt så är dessa att rekommendera för dig som har begränsat med utrymme.

Fördelar med förtältsmattor

Förtältsmattor har flera fördelar och förutom att de är enkla att packa ner och ta med, är det faktiskt något som passar för alla. Här kommer vi lista några av fördelarna:

 • Förebygger fukt: Dessa mattor är till för att förebygga fukt i förtältet, och de fungerar på så sätt att fukten försvinner in i mattan istället för att ligga kvar på botten. Detta är sålunda en stor fördel om man vill hålla förtältet torrt och fritt från fukt.
 • Enkla att rengöra: Eftersom förtältsmattor är tillverkade av textilier så är de förhållandevis enkla att rengöra. Det räcker oftast med att dammsuga eller torka av med en fuktig trasa för att få bort smutsen.
 • Lätta att packa ner: Förutom att de är enkla att rengöra, så är de också lätta att packa ner och ta med – något som är perfekt på resor då man ofta behöver packa ner och packa upp med jämna mellanrum.
 • Gemytlig känsla: En förtältsmatta ger förtältet en gemytligare och mysigare känsla, något som får flera att känna sig mer hemma.
 • Flera olika storlekar: Det finns varianter i flera olika storlekar för olika typer av förtält, så det är lätt att hitta den som passar för just ditt förtält oavsett storlek.
 • Prisvärda: De är prisvärda och det finns alternativ för alla plånböcker, så det är inte svårt att hitta en billig variant om du har en begränsad budget.
 • Flera olika färger: Det finns förtältsmattor i flera olika färger och mönster, så man kan enkelt matcha den till förtältets inredning.

Nackdelar med förtältsmattor

Förtältsmattor är faktiskt inte för alla, och det finns flera olika nackdelar med dessa. Här kommer vi lista några av de vanligaste nackdelarna:

 • Kan snabbt bli för varma: Dessa mattor är inte alltid lämpliga för de som brukar resa till varmare länder, då det kan bli för mycket värme inne i förtältet. Och i somliga fall blir mattan så pass varm att det i princip är omöjligt att gå på den. Detta är dock inte något problem i Sverige förutom under de varmaste sommarmånaderna. Men det är likväl något du bör känna till om du har för avsikt att ta husvagnen till sydligare breddgrader.
 • De billigare varianterna blir lätt fuktiga: Mattan kan bli fuktig och då försvinner fördelarna med en förtältsmatta. Detta är dock inte ett problem om du väljer en av de dyrare modellerna som är gjorda för just detta ändamål. Men köper du en billig budgetmodell så finns risken att materialet är så pass dåligt att de nästan blir blöta – något som de ohyggliga att gå på.
 • Har en begränsad livslängd: Dessa mattor har vanligtvis en begränsad livslängd, och det är inte ovanligt att de måste bytas ut efter bara några få år. Detta är dock inte alltid fallet, och det finns flera olika faktorer som påverkar hur länge mattan kommer att hålla. Så fråga återförsäljaren hur lång livslängd mattan som fångat ditt intresse har innan ditt köp.

Presenning under förtältsmatta – ja eller nej?

Det finns fördelar och nackdelar med att använda en presenning under förtältsmattan, och det är upp till var och en att avgöra om man vill använda den eller inte. Här följer några för- och nackdelar med att använda en presenning:

Fördelar:

 • Presenningen förhindrar fukt i förtältet.
 • Presenningen gör det lättare att rengöra förtältsmattan.
 • Presenningen förlänger livslängden på mattan.

Nackdelar:

 • Presenningen kan göra förtältet varmt och fuktigt.
 • Presenningen kan vara otymplig att få plats under mattan eftersom den lätt skrynklar ihop sig.

Alla varumärken för förtältsmattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom förtältsmattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: