Nålfiltsmattor

Nålfiltsmattor är kända för att vara tåliga och prisvärda, en kombination som är svår när det kommer till mattor i allmänhet. De funkar bra i hemmet men även till kontor och konferenslokaler. Den lämpar sig även utmärkt till trappan och i källaren. Orsaken till varför nålfiltsmattor är så pass slittåliga är för att de består av fibrer som pressas samman till den grad att de knappt slits trots flera års användning. Således är det en kvalitativ matta som dessutom gör att du slipper det ohyggliga ljudet från en kontorsstol som dras mot golvet.

Filtrera nålfiltsmattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära nålfiltsmattor

Nålfiltsmatta Stepp Svart – 200cm

295.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Nålfiltsmatta Stepp Grå – Bredd 200cm

295.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Nålfiltsmatta Stepp Brun – Bredd 200cm

295.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Nålfiltsmatta Stepp Ljusbeige – Bredd 200cm

295.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Vad är nålfilt?

Nålfilt är ett slags textil som består av naturliga eller syntetiska fibrer. Nålfilt används främst för tillverkning av nålfiltsmattor, men kan också användas i andra produkter såsom kuddar, soffor och filtar. Nålfilt är en mycket tålig textil som klarar av både värme och fuktighet utan att ta skada.

nålfiltsmatta

Att tänka på när du ska köpa en nålfiltsmatta

Innan du köper en nålfiltsmatta måste du tänka på några saker. Det viktigaste är att du väljer rätt storlek. Men utöver detta har vi nedan listat de viktigaste sakerna du ska tänka på.

 • Materialet: nålfiltsmattor är oftast tillverkade i naturfibrer som jute eller bomull och kan därför vara något dyrare än andra typer av mattor. Däremot har nålfilt en mycket hög slitstyrka och klarar av flera års användning.
 • Färg: de finns i en mängd olika färger, från neutrala nyanser som beige och grå till starkare nyanser som rött och blått. Välj en nyans som passar in i ditt hem eller kontor.
 • Storlek: nålfiltsmattor är ofta tillgängliga i standardstorlekar som 60×90 cm eller 70×140 cm. Du kan också få dem i specialanpassade storlekar om du behöver något specifikt. Många specialbeställer storlekar när de exempelvis ska lägga matta i källaren så de inte köper varken mer eller mindre än vad de behöver.
 • Skötsel: de är lätta att hålla rent, du behöver bara dammsuga dem regelbundet. Om du spiller något på nålfiltsmattan så måste de torkas av omedelbart, annars kan det lätt gro in.

Användningsområden för nålfiltsmattor – kontor, källare, trappa, pool och båt

En nålfiltsmatta används väldigt ofta på kontor och i konferenslokaler av olika slag. Men de är även vanliga i källare, trappor och på båtar. Nedan kommer vi beskriva varje användningsområde och vad du ska tänka på:

Källaren

En nålfiltsmatta i källaren är ett bra sätt att hålla golvet rent och fritt från smuts och skräp. De är också bra för att minimera ljud när någon går i källaren. Därtill blir det varmare och gå på en matta istället för ett kallt källargolv. Sålunda är nålfiltsmattan ett ypperligt alternativ till heltäckningsmatta för källaren.

nålfiltsmatta källare

Kontoret

Ett annat vanligt användningsområde är kontoret . Kontor är ofta hårda och kalla miljöer, där nålfiltsmattan passar in perfekt. Den ger en mjukare och varmare känsla att gå på, samtidigt som den minskar ljudnivån och gör det mysigare att vara på kontoret, speciellt om den är färgad i en harmonisk färgton.

Trappan

En nålfiltsmatta i trappan är ett bra sätt att skydda trappstegen från slitage. Trappor kan vara svåra att hålla rena, och denna typ av matta gör det enklare. Dessutom är de ofta tillgängliga i specialanpassade storlekar för trappsteg. Däremot rekommenderar vi att du köper s.k. trappstegsmattor vars syfte är just att användas på trappsteg, för då kommer resultatet blir än bättre.

Båten

En nålfiltsmatta är också bra att ha på båten, eftersom den är tålig mot fukt och saltvatten. De är ofta nödvändiga på båtar som används i havet, eftersom det kan vara skadligt för trägolven att komma i kontakt med saltvatten.

Poolen

En nålfiltsmatta är också en bra idé att ha vid poolen, eftersom de är tåliga mot vatten. Dessutom är de ofta billigare än andra typer av poolmattor.

Fördelar med nålfiltsmatta

 • Slittåliga: nålfiltsmattor är mycket tåliga och klarar av flera års användning. De kan till och med användas utomhus under förutsättning att de inte blir våta eller skadas av något.
 • Prisvärda: de är något dyrare än andra typer av mattor, men de är fortfarande prisvärda eftersom de håller mycket längre. Därmed har de en hög initialkostnad men du tjänar in pengarna på sikt då du slipper ersätta mattan kort efter köpet.
 • Mysiga: de är mysiga att gå på och ger en skön känsla när du vaknar på morgonen.
 • Sköna: nålfiltsmattor är sköna för dina fötter och ger en mjuk och behaglig känsla när du går på dem. Oavsett om du går på mattan med skor eller barfota kommer du älska känslan.
 • Ljuddämpande: denna typ av matta är mycket bra för att dämpa ljud i rummet, vilket gör dem perfekta för hemmet men ännu bättre för kontoret. Vem orkar lyssna på ett par gående klackskor medan man jobbar?

Nackdelar med nålfiltsmatta

 • Inte så vackra: Den primära nackdelen med nålfiltsmattor är att de inte är så estetiskt tilltalande. I regel saknar de mönster och är ofta enfärgade. Därmed sprudlar de inte av färg som t.ex. orientaliska mattor, och saknar mönster som t.ex. röllakanmattor.
 • Passar inte in i alla hem: De är ofta tillverkade i naturfibrer som jute eller bomull och har en mycket slät enfärgad yta. Detta gör att de inte passar in i alla typer av hem.
 • Osköna att gå på: En annan nackdel är att nålfiltsmattor inte är så mjuka och sköna att gå på som andra typer av mattor. Detta kan dock vara en fördel om du har någon form av allergi. Men de ska alltså inte användas som vardagsrumsmatta eller sovrumsmatta.

Skötselråd för nålfiltsmattor

Det finns några enkla skötselråd du kan följa för att din nålfiltsmatta ska hålla sig i gott skick.

 • Dammsug den regelbundet för att avlägsna damm och smuts.
 • Torka av den med en fuktig trasa vid behov, torka sedan torrt med en torr trasa.
 • Undvik att den blir våt för detta kan skada mattan mer än andra mattor.
 • Om något spillts på nålfiltsmattan – torka av omedelbart med en fuktig trasa och torka sedan tills det blir snustorrt.
 • Förvara den på en torr och sval plats när den inte används.

Så tar du bort en nålfiltsmatta – steg för steg

Nålfiltsmattor är lätta att ta bort när du inte längre vill ha dem. Detta gör dem perfekta för nybörjare eller om du bara behöver byta ut mattan mot något annat. Följ nedanstående steg för att ta bort mattan på ett enkelt och effektivt sätt.

 1. Börja med att dammsuga den för att avlägsna så mycket damm och smuts som möjligt. Detta förhindrar att du blir smutsig när den tas bort.
 2. Nästa steg är att ta tag i mattan med båda händerna och lossa den något från golvet. Detta gör det lättare för dig att vika den när den är borttagen.
 3. Vik mattan på mitten så den blir dubbelvikt. Detta gör att nålfiltsmattan blir enklare att bära och förvara när den inte används.
 4. Klart! Se till att förvara den på en torr och sval plats när den inte används.

Slutsats

En nålfiltsmatta är ett prisvärt och slitstarkt alternativ som passar bra i många hem. De är sköna att gå på, ljuddämpande och tåliga mot slitage. Dessutom är de enkla att sköta om. Dock passar de inte in i alla hem och är inte särskilt estetiskt tilltalande. Men om du letar efter en praktisk och slitstark matta, är den ett bra val.

Alla varumärken för nålfiltsmattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom nålfiltsmattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: