Trappstegsmattor

En trappstegsmatta är en typ av matta som monteras på trappsteg. Syftet med en trappmatta, som de även kallas, är att göra trappan mer säker eftersom trappsteg i regel är hala. På så vis kan man gå i trappan på ett säkrare sätt vilket är perfekt för familjer som har barn springades upp och ner. Men trappstegsmattor bidrar också till att göra trappan snyggare. Det finns heltäckande mattor som täcker hela trappan, samt enstaka mattor för varje trappsteg, och i så fall säljs de vanligtvis i 15-pack. De funkar för både raka och svängda trappor.

Filtrera trappstegsmattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära trappstegsmattor

Trappstegsmatta Sisal Tweed

225.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Trappstegsmatta Sisal Tweed

175.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Rea Trappstegsmatta Palermo Koboltblå, 12-pack

1755.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Rea Trappstegsmatta Livorno Svart, 25×65 cm

134.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Rea Trappstegsmatta Livorno Ivory, 17×56 cm

104.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Rea Trappstegsmatta Livorno Brun, 17×56 cm

104.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Rea Trappstegsmatta Livorno Röd, 17×56 cm

104.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Trappstegsmatta Natura Ljus Beige

139.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Billiga trappstegsmattor

Trappstegsmatta Dynasty Taupe

110.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Trappstegsmatta Dynasty Svart

110.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Trappstegsmatta Dynasty Ljus Beige

110.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Trappstegsmatta Divino Taupe

175.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Trappstegsmatta Divino Ljusbeige

175.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Trappstegsmatta Divino Grå

175.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Trappstegsmatta Divino Röd

175.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Trappstegsmatta

125 kr
(249 kr) Läs mer Frakt: kr

Vilka typer av trappstegsmattor finns det?

Det finns flera typer av trappstegsmattor att välja mellan beroende på vilken typ av trappa du har. De vanligaste är heltäckande mattor som täcker alla steg. Dessa är enkla att montera och ger din trappa ett jämnt och fint utseende. De mattor som är enstaka och säljs i 15-pack är bra för dig som vill ha den enklaste typen av montering. Slutligen har du specifika varianter för svängda trappor. Nedan förklarar vi allt du behöver veta om dessa typer.

Trappstegsmatta för svängd trappa

Istället för trappstegsmattor som är 15 cm breda, finns det mattor som är 18 cm breda. Dessa varianter är lite större och passar därför bättre på svängda trappor. De är också lite tjockare, vilket gör att de är mycket bekväma att gå på.

Problemet med en svängd trappa är att svängen gör att trappmattan blir svårare att montera. Därför behöver du en särskild variant för just trappor som har en kurva oavsett hur snäv den är. Med andra ord blir det svårare att montera en heltäckande matta på denna typer av trappor, varför det är bättre att köpa ett 15-pack med en liten rektangulär matta för varje trappsteg.

trappstegsmatta svängd trappa

Heltäckande trappstegsmatta

En trappstegsmatta som är heltäckande täcker trappan från det lägsta till det högsta trappsteget och har en mycket elegant look. De påminner mycket om heltäckningsmattor på det sättet. Dessa trappmattor kan du få i flera olika storlekar, passande just för din trappa. De flesta mattor som är heltäckande är gjorda i ett mycket slitstarkt material, ofta i gummi, och har en non-slip yta. På så vis blir det säkrare att både gå och springa i trapporna.

Dessa trappmattor kan vara bra om du har barn som springer upp och ner flera gånger om dagen.

15-pack för enstaka trappsteg

Vill du inte ha en heltäckande trappstegsmatta så är ett 15-pack för enstaka trappsteg den optimala lösningen.

Fördelen med mattor för enstaka trappsteg är att du har full kontroll över hur trappan ska se ut. Du kan placera till exempel placera dem på olika ställen på trappan, och med olika färgkombinationer. Det finns alltså mycket större frihet med trappstegsmattor i 15-pack, och det är också betydligt enklare att montera i förhållande till heltäckande varianter.

Fördelar med trappstegsmatta

 • Minskar slitage på trappan: En trappstegsmatta absorberar mycket av belastningen när man går upp och ner i trappan, vilket minskar slitage på trappstegen. Har du någon gång bott i ett gammalt hem så vet du hur sliten en trappa kan bli, och genom att använda trappmattor minskas slitaget drastiskt på trappan.
 • Säkrare: Som vi nämnde tidigare gör trappmattor det mycket säkrare att gå i trappan. Detta eftersom de har en non-slip yta som gör att man inte halkar lika enkelt. Detta är också en stor fördel om du har barn som ofta springer trapporna upp och ner, då det minskar risken för skador; men det är även väldigt bra för de som är till åren komna och är rädd för att gå i trappor för att de kan halka och ramla.
 • Mer estetiskt tilltalande: En trappstegsmatta är inte bara en praktisk matta som minskar slitage och gör den säkrare, utan det är också ett inredningselement som kan göra trappan mycket snyggare. Du har möjligheten att välja mellan flera olika färger och material, vilket ger dig stor frihet när det kommer till trappans design. Dessutom kan du harmoniera mattan med din övriga inredning. På så sätt kan mattan verkligen lyfta inredningen på ett subtilt sätt.

Nackdelar med trappstegsmattor

Dessa mattor har inte bara fördelar, utan det finns också nackdelar som du bör tänka på.

 • Kan vara svårt att montera: Det kan vara svårt att få trappmattan att ligga stadigt på trappan, och det är inte alltid helt enkelt att få den att sitta så som den bör göra. Det finns dock varianter som är lätta att montera, t.ex. de för enstaka trappsteg som säljs i 15-pack, och det gäller bara att hitta rätt produkt för din typ av trappa.
 • Problematiskt med svängda trappor: Om trappan är svängd kan det vara mycket svårt att montera trappstegsmattor. Därför rekommenderar vi att du anlitar någon som vet vad de gör. Annars kommer det bli svårt att få mattan att bli snyggt avskuren i svängen.

Hur ska man välja rätt trappstegsmatta?

När du ska välja en matta för din trappa är det först och främst trappans storlek och form som avgör vilken typ av matta som passar dig. Men det finns flera andra saker du bör tänka på:

 • Material: De är oftast gjorda i gummi eller polyuretan. Gummimattor är mer slitstarka och tåliga, medan polyuretan har en mjukare känsla. Sisal är ytterligare ett material du kan välja, och det är ett naturligt material som ger trappan en mycket elegant och stilren känsla. Dessutom är det väldigt slittåligt, så det är perfekt för trappor som används mycket. Det finns dock nackdelar med sisalmattor, och det är att de är mycket dyrare än mattor i andra material. Således ska du göra en avvägning mellan bekvämlighet och slittålighet.
 • Halkfria: Alla trappmattor är inte halkfria, så det är viktigt att kontrollera detta innan du köper. De flesta som är halkfria är inte lika vackra eftersom de har en kärv yta, men å andra sidan bidrar de med att göra trappan säkrare, så utseendet bör verkligen komma i andra hand i detta fallet.
 • Kostnad: De kan variera mycket i pris, beroende på storlek, material och design. Så det gäller att hitta den matta som passar just dina behov och inredningsstil. Däremot är de väldigt mycket billigare än andra typer av dyra mattor, t.ex. orientaliska mattor, och därför bör du hellre spendera några hundralappar extra så du får säkra, kvalitativa och estetiskt tilltalande trappsteg.

Så lägger du en trappstegsmatta i en svängda och raka trappor

Det är inte alla trappor som är helt raka, och det kan därför vara lite knepigare att få mattan monterad på t.ex. en svängd trappa. Men med våra tips kommer du att lyckas på ett bra sätt!

Först och främst måste du inspektera trappan noggrant och se hur den är byggd. Det finns två olika typer av svängda trappor: en med raka trappsteg och en med halvsvängda trappsteg. Beroende på vilken typ av trappa du har, kommer det att finnas olika sätt att göra, vilket vi förklarar nedan:

Raka trappor

Om trappan är rak kan du enkelt lägga trappstegsmattan på ett trappsteg i taget. Börja med att mäta trappan och klipp sedan till mattan i rätt storlek. Det är viktigt att genomföra detta steget väldigt noggrant och långsamt, så gör inte detta när du är stressad utan försök hitta en dag när du är helt stressfri och har ordentligt med tid.

Halvsvängda trappor

Dessa trappor är inte lika enkla att lägga trappmattor på, eftersom varje trappsteg är halvsvängt. Det finns dock några tips du kan följa för att göra det på ett bra sätt:

 1. Börja med trappstegen längst ner och arbeta dig uppåt.
 2. Kontrollera trappstegen noggrant för att se hur den är byggd och klipp sedan mattan i rätt storlek.
 3. Använd tejp för att få mattan på plats, alternativt det lim som inte sällan skickas med.

heltäckande trappstegsmatta

Tips för underhåll av en trappstegsmatta

En trappstegsmatta bör inte behöva bytas ut särskilt ofta, men det finns en del tips som kan få den att hålla längre:

 • Tvätta trappmattan regelbundet med en milt rengöringsmedel.
 • Använd en borste för att ta bort smuts och fläckar på mattan med jämna mellanrum så de inte gror in över tid.
 • Dammsug mattan ofta, så att inte smuts och damm sätter sig.
 • Om mattan är gjord av sisal, ska den inte tvättas i maskin utan endast få torkas med en fuktig trasa.

Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa trappstegsmattan?

Den bästa trappmattan är Avenue Serrabend från Kilands mattor. Den är både vacker och slitstark, och dessutom är den enkel att montera. Avenue Serrabend kostar ca 1200 kronor för en trappa med 15 trappsteg.

Vad kostar dem?

De kan kosta mellan 100 och 1500 kronor, beroende på storlek, material och design. Det är billigare att köpa ett 15-pack med enstaka mattor för varje trappsteg, istället för att köpa en heltäckande matta. Så vill du komma undan så billigt som möjligt är det 15-pack som gäller.

Måste man verkligen ha en mattor i trappan?

Nej, det är inte nödvändigt. Men de gör trappan säkrare samtidigt som de bidrar till att göra trappan snyggare. Så det är upp till dig att avgöra om det är värt det eller inte.

Vilka återförsäljare säljer trappstegsmattor?

De flesta säljs säljs av inredningsbutiker som t.ex. Jotex, IKEA och Rusta. Men det går också att köpa dem online på nätbutiker som t.ex. Kilands Mattor.

Alla varumärken för trappstegsmattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom trappstegsmattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: