Strandmattor

En strandmatta är en typ av matta som är tillverkad av sjögräs och som primärt används på stranden men även hemma i trädgården. Orsaken är att inte sand kan tränga igenom mattan vilket gör att du kan koppla av på stranden utan att få sand fastklibbad över hela kroppen. På senare tid har de blivit så populära att det börjat dyka upp strandmattor med ryggstöd – något som är extremt bekvämt. I denna artikel kommer vi gå igenom fördelar, nackdelar samt vad du ska tänka på innan köpet.

Filtrera strandmattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära strandmattor

Striped Strandmatta Blå/Havre

1495 kr
(1499 kr) Läs mer Frakt: kr

Olika typer av strandmattor

När du ska köpa en strandmatta kommer du märka att det primärt finns två typer: en med ryggstöd och en utan. Nedan kommer vi förklara skillnaderna och vilka för- och nackdelar det finns.

Strandmatta med ryggstöd

strandmatta med ryggstöd

En strandmatta med ryggstöd är den bästa varianten du kan hitta. Anledningen är att ryggstödet är justerbart vilket gör att du kan anpassa det hur du vill; ska du läsa en bok kan du ställa in att det ska vara med upprätt; vill du ta en tupplur kan du fälla ner ryggstödet helt.

Vidare har de flesta strandmattor med ryggstöd ett inbyggt förvaringsfack med dragkedja där du kan förvara plånbok, telefon och andra värdesaker.

Sist men inte minst är de portabla då de lätt går att rulla ihop. Så om du vill ha en trevligare stund på stranden eller i din trädgård är en strandmatta med ryggstöd ett utmärkt val!

Strandmatta utan ryggstöd

En strandmatta utan ryggstöd är helt enkelt en raklång matta som du placerar på sandstranden eller på gräsmattan i din trädgård. De flesta använder som bekant en handduk men de blir lätt fuktiga om du är på stranden, och om du solar på trädgården så kommer den bli svettig från din rygg. Därför är en helt vanlig strandmatta ett utmärkt alternativ till en handduk eftersom den är tillverkad av sjögräs.

Fördelar med en strandmatta

  • De är lätta att ta med sig
  • Inbyggt förvaringsfack
  • Justerbart ryggstöd
  • Trevligare strandupplevelse då du slipper sanden på ryggen
  • Portabla

Innan du gör ett strandmatta köp är det viktigt att du tänker på följande

  • Inbyggt förvaringsfack: En strandmatta med inbyggt förvaringsfack är praktiskt då du kan förvara värdesaker i det. På så vis slipper du ligga på stranden och ha ett halvöppet öga på sakerna omkring dig.
  • Justerbart ryggstöd: En strandmatta med ryggstöd är praktiskt eftersom du kan anpassa ryggstödet utifrån om du läser en bok eller solar på rygg. Dessutom är det bra för dig med ryggsmärtor som ogärna vill ligga raklång.
  • Hur ofta du kommer använda den: Har du bara för avsikt att använda den någon gång per år så är det inte värt pengarna. Köp bara en strandmatta om du vet att du kommer använda den i princip varje gång du beger dig till stranden, eller om du kommer använda den för att sola i trädgården. Således ska du tänka igenom användningsfrekvensen för att se om det är värt pengarna eller inte.

strandmatta

Vanliga frågor och svar

Finns det strandmattor med kudde?

Ja, det finns strandmattor med kudde. De är avsedda för dig som solar på stranden och vill ha lite extra bekvämlighet. Däremot kostar de lite mer än dem utan.

Hur stora är strandmattor?

Strandmattorna är olika stora beroende på tillverkare. Men de flesta strandmattorna är ca 185 cm långa och 60 cm breda. Detta ger dig gott om plats att ligga på stranden, eller i din trädgård. Däremot finns det ännu större varianter som lämpar sig för en förälder och två barn, alternativt två vuxna. Ju större matta du köper desto mer utrymme kommer du och, och följaktligen en större bekvämlighet.

Finns det strandmattor av bambu?

Ja, det finns strandmattor av bambu. Dessa är dock inte lika vanliga som de av sjögräs. De är dessutom lite dyrare. Men det är definitivt ett fullvärdigt alternativ till sjögräs så enligt oss är valet mellan dessa material godtyckligt.

Vad kostar strandmattor?

Strandmattorna kostar olika beroende på tillverkare och storlek. Men de flesta modeller ligger mellan 150-350 kr. Dyrast är dem med ryggstöd och förvaringsfack, och billigast är dem utan dessa funktioner.

Vilken strandmatta är bäst?

IKEA Solvinden är en av de mest bästa strandmattorna på marknaden. Detta beror främst på priset då den kostar ca 200 kr. Andra modeller med liknande egenskaper kan kosta dubbelt så mycket. Dessutom är den lätt att ta med sig och har ett inbyggt förvaringsfack. Men det bästa är att den är hopfällbar och har ett inbyggt ryggstöd med kudde. Därmed har den allt du kan önska.

Alla varumärken för strandmattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom strandmattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: