Ståmattor

Att stå upp under arbetsdagen är både hälsosamt och energigivande. Forskning har visat att stående arbete påverkar kroppen positivt, bland annat genom ökad balans och koordination. Detta gör stående arbete till en bra lösning för de som sitter hela dagarna vid ett skrivbord. Att ha en ståmatta under fötterna när du står upp förenklar detta, och gör att du får en bättre stående hållning. I denna artikel har vi därför skrivit allt du behöver veta om ergonomiska ståmattor till kontoret och hemmet!

Filtrera ståmattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära ståmattor

JobOut Ståmatta Balans, Ergonomi

1199 kr
Läs mer Frakt: kr

JobOut Ståmatta Massage, Ergonomi

539 kr
Läs mer Frakt: kr

JobOut Ståmatta Klassisk, Ergonomi

979 kr
Läs mer Frakt: kr

JobOut Ståmatta Design, Mörkgrå, Ergonomi

1299 kr
Läs mer Frakt: kr

JobOut Ståmatta Design, Ljusgrå, Ergonomi

1299 kr
Läs mer Frakt: kr

JobOut Ståmatta Design, Rund, Mörkgrå, Ergonomi

1299 kr
Läs mer Frakt: kr

JobOut Ståmatta Design, Rund, Ljusgrå, Ergonomi

1299 kr
Läs mer Frakt: kr

JobOut Ståmatta, Ergonomi

1099 kr
Läs mer Frakt: kr

Billiga ståmattor

JOBOUT Ståmatta BALANS grå

998.75 kr
Läs mer Frakt: kr

Ståmatta JOBOUT 75x50cm grå

687.5 kr
Läs mer Frakt: kr

Ståmatta Kensington (K55401WW)

760 kr
Läs mer Frakt: kr

Arbetsmatta MATTING Yoga Step Zedlan, ljusgrå, 61x91cm

1517.5 kr
Läs mer Frakt: kr

Ståmatta Yoga Super+ Grå, 61x91cm

708.75 kr
Läs mer Frakt: kr

Ståmatta Yoga SOS Svart, 120x150cm

2867.5 kr
Läs mer Frakt: kr

Vad är en ståmatta?

En ståmatta är ett rektangulärt stycke matta som placeras på golvet framför skrivbordet. De är oftast tillverkade av gummi eller plast, och har en yta som är stötdämpande och således skön att stå på. Detta innebär att du kan stå upp längre stunder utan att få känningar i kroppen. De flesta ståmattor är anpassade för olika typer av golv, så du behöver inte oroa dig för att den ska skada golvet.

ståmatta

Att tänka på innan du köper en ståmatta

Innan du köper en ståmatta måste du tänka på några saker. Först och främst är det viktigt att mattan är bekväm att stå på, och här kommer varje person ha olika åsikter eftersom allas ben och fötter skiljer sig åt. Om du ska stå under långa perioder är detta särskilt viktigt.

För det andra måste mattan vara hållbar. Du vill inte att den ska slitas ut för snabbt, så se till att den tål tung användning. Slutligen måste du tänka på budgeten; de kan nämligen vara ganska dyra, men du vill också köpa något som håller länge. Så det gäller att hitta en bra mellanväg.

1. Storleken

Det finns olika stora ståmattor på marknaden, så det är viktigt att du väljer en matta som passar just ditt skrivbord. Titta på storleken på ytan framför skrivbordet, och välj en matta som täcker minst halva ytan. Detta gör att du kan stå fritt på den, utan att behöva titta ner hela tiden för att inte trampa utanför kanten. Dessutom kan du stå bredare om du föredrar det.

2. Hård eller mjuk yta

En ståmatta bör också ha en skön yta att stå på. Det finns mattor med olika strukturer, så välj en matta som är bekväm för just dig. En del modeller har en mjukare yta, medan andra har en hårdare yta. Det finns även dem som är tillverkade av olika material, så välj en matta som passar dina behov.

3. Kostnaden

Priset på en ståmatta varierar beroende på storlek, material och märke. Du kan hitta en enkel modell för cirka 200 kronor, men priset stiger till cirka 1000 kronor eller mer för en toppmodell. Ju mer du betalar desto bättre är den, och ju bättre den är desto mer ergonomisk kommer den vara. Följaktligen är det bättre att spendera lite extra så du får en bra modell, istället för en billig variant som snarare stjälper än hjälper.

När ska du använda en ståmatta?

En ståmatta används oftast på kontoret eftersom det är praktiskt och att de flesta spenderar väldigt många timmar framför sin dator. Den kan läggas över nästan alla typer av golv och skadar inte ytan under den. Detta gör den till ett bra val för områden med hård golvyta som t.ex. kontoret. Men de kan med fördel användas hemma och tas med på affärsresor och dylikt.

Jag testade en ståmatta på kontoret och det har tvivelsutan förbättrat min arbetsdag på så många sätt!

Fördelar med ståmattor

Det finns flera fördelar med ståmattor, både för din hälsa och för ditt arbete.

  • Förbättrar din hållning: Att stå på en matta förbättrar din hållning och förhindrar att du slänger dig. Detta beror på att mattan tvingar dig att stå rakt upp, vilket i sin tur stärker musklerna i rygg och axlar.
  • Ökar blodflödet: Att stå på en matta ökar också blodflödet till dina ben och fötter. Det beror på att mattan ger fötterna en yta att trycka mot, vilket i sin tur hjälper till att pumpa blodet runt i kroppen.
  • Förbättrar fokus och koncentration: En ståmatta kan också bidra till att förbättra ditt fokus och din koncentration. Detta beror på att om du står rakt upp ger det dig en bättre överblick över ditt arbete, och även på att det ökade blodflödet till hjärnan hjälper dig att hålla dig alert.
  • Minskar risken för ryggsmärta: Att stå på en matta kan också minska risken för ryggsmärta, eftersom det avlastar din ländrygg.
  • Lindrar smärta i nacke och axlar: En ståmatta kan också lindra smärta i nacke och axlar, eftersom det gör att du kan röra huvudet och axlarna merfritt.
  • Lindrar ledvärk: Att stå på en matta kan också lindra ledvärk eftersom det avlastar knän och höfter.

Nackdelar med ståmattor

Du måste också vara medveten om att det finns nackdelar med ståmattor. Därför ska du läsa nedanstående negativa aspekter väldigt noggrant.

  • Kan orsaka ledvärk i början när du inte är van
  • Alla tycker inte det är bekvämt, somliga föredrar att stå på golvet istället

ståmatta kontor

Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa ståmattan?

Det finns inget tydligt svar på denna fråga, eftersom olika personer har olika preferenser. Vissa föredrar ståmattor med en mjukare yta, medan andra föredrar hårdare ytor. Det beror verkligen på dina individuella behov och vad du letar efter. Den bästa modellen under detta året, baserat på recensioner, är dock Novastep.

Går det att använda en ståmatta barfota och utan skor?

Ja, det kan du! Att stå på en matta utan skor är faktiskt bra för dina fötter. Det hjälper till att förbättra cirkulationen och förhindrar att spänningar byggs upp i fötterna. Naturligtvis kan du också ha skor på dig om du föredrar det. Se bara till att de är bekväma och inte för trånga.

Hur rengör jag en ståmatta?

De flesta ståmattor är lätta att rengöra och behöver vanligtvis bara torkas av med en fuktig trasa med jämna mellanrum. Vissa hårdare använda mattor kan dock kräva djupare rengöring då och då. Kontrollera tillverkarens anvisningar för specifika skötsel- och rengöringsinstruktioner.

Varför använder folk en ståmatta i kök?

Det finns flera anledningar till att man använder hårda mattor i köket. För det första hjälper de till att skydda golvet från spill och fläckar. För det andra ger de en stabil yta för att skära grönsaker och laga mat. För det tredje kan de göra köket till en bekvämare plats att arbeta på genom att ge en dämpad yta att stå på.

Alla varumärken för ståmattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom ståmattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: