Hitta Sveriges vackraste mattor
Kategorier
Artiklar

Matta under säng

Genom att placera en matta under sängen så skapar du ett betydligt trevligare sovrum. Att vakna upp och sätta sig på sängkanten med fötterna på en härligt, lurvig och bekväm matta är den perfekta starten på dagen. Däremot är det inte alla som vet vilken storlek man ska välja på mattan under sängen. Eftersom de flesta idag har en 180-eller 160-säng kommer vi i denna artikel fokusera på dessa storlekar. Du kommer bland annat lära dig om vilka typer av mattor som är bäst för detta syfte, samt få inspiration med hjälp av bilder.

Varför du bör ha en matta under sängen

Det finns många anledningar till varför du bör ha en matta under sängen. För det första ger det ditt sovrum en mycket mer elegant och stilfull look. Därtill kommer den att skapa en mer lugn sovupplevelse eftersom mattan kommer omsluta sängen på ett sätt som skänker ett lugn. Därtill är det skönare att placera sina bara fötter på en härlig matta till skillnad från ett kallt golv, vilket ger dig en bättre start på dagen.

Således bör du använda en matta under sängen ur två perspektiv, nämligen från en estetisk synpunkt och för att det är bekvämare.

Välj rätt storlek på matta under säng

matta under säng storlek

Det finns flera saker du bör tänka på när du väljer matta under sängen. Men det viktigaste är att kontrollera mattans bredd och längd så att den passar till din säng. Annars kommer proportionerna inte bli bra.

Låt oss exempelvis säga att du köper en matta som är 175 cm bred till en 180-säng – då kommer mattans kanter att hamna innanför sängbenen, något som skapar en disharmoni istället för en balans. Samma sak gäller givetvis om du köper en för liten matta till en 160-säng. Därför är det extremt viktigt att tänka på hur stor mattan ska vara i förhållande till sängstorleken.

SängstorlekMinimimått på mattaMaximimått på matta
160-säng150×200 cm175×220 cm
180-säng170×240 cm200×250 cm

Matta under 180-säng

matta 180 säng

Det första vi ska gå igenom är för dig som har en 180-säng. Denna sängstorlek är väldigt vanlig eftersom den är avsedd för antingen två personer, eller en person som vill ha större utrymme. En matta under en 180-säng ska vara minst 170×240 cm eller 200×250 cm. Om du vill ha en matta som går runt hela sängen, se till att den är minst 210 cm lång. Då kommer mattan att sticka ut 30 centimeter ifrån sängen vilket är standard i de flesta inredningar.

Däremot går det givetvis att köpa en ännu större matta, men då är förutsättningen att det finns tillräckligt med plats i ditt sovrum.

Matta under 160-säng

matta 160 säng

Den andra sängstorleken som är mest populär i Sverige är 160-sängar. Orsaken till varför denna storlek är så vanligt förekommande är för att vi har extremt många singelhushåll i Sverige, och 160 är det perfekta måttet på en singelsäng då det inte är för stort, men inte heller för litet.

En matta under en 160-säng ska vara 150×200 cm eller 175×220 cm. Dessa storlekar passar perfekt för de flesta sängar av denna storlek, och mattan kommer att täcka hela vägen runt sängen och under sängbenen. Detta kommer både vara snyggt då mattan kommer täcka hela sängen och mer därtill, vilket gör att du kan sätta dig på sängkanten innan du går till sängs och när du vaknar, och känna det härliga materialet från mattan på dina bara fötter.

Så placerar du en matta under sängen

Nedan kommer vi beskriva hur du på bästa sätt placerar en matta under sängen. Vi kommer gå igenom samtliga steg så noggrant som möjligt så du är helt införstådd med vad du behöver göra. Detta innefattar bland annat att mäta sängstorleken och utrymmet du har att jobba med runt sängen.

  1. Kontrollera storleken på din säng: Börja med att mäta om din säng är 160 cm lång eller 180 cm lång. Det är ytterst viktigt att du är på det klara med sängstorleken, och anledningen till varför vi nämner det är för att det är förvånansvärt många som antingen har glömt eller som helt enkelt inte vet detta.
  2. Mät avståndet från sängen till väggarna: Mät därefter hur mycket utrymme du har runt sängen, d.v.s. hur stor mattan kan vara innan den når sängväggarna. Detta gäller speciellt om mattan du har tänkt köpa är större än omfånget av sängen. Är den mindre kan du hoppa över detta steg.
  3. Se våra bilder för inspiration på hur det kan se ut: Innan du bestämmer dig för en matta är det alltid bra att titta igenom bilder på olika mattor under sängar. Detta gör inte bara att du kan få inspiration, utan mer därtill ser hur storleken ser ut i proportion till olika sovrumsstorlekar. Gör du inte detta blir det svårt att visualisera hur det de facto kommer se ut i slutändan.
  4. Placera mattan: Det fjärde och sista steget är att placera mattan. För att göra detta måste du först avlägsna sängen och rengöra noggrant undertill. Därefter ska du placera mattan på golvet, och då är det en fördel om det är en antiglidmatta så att sängen inte kan röra på sig. Slutligen ska du lyfta sängen och placera den ovanför mattan – här är det viktigt att du använder ett måttband för att mäta på varje sida så att mattan sticker ut exakt lika många centimeter på varje sida – annars kommer det se oproportionerligt ut.

OBS: Vikten från sängen kommer efter några veckor lämna avtryck från sängbenen på mattan. Därför är det av yttersta vikt att du placerar sängen korrekt från början.

Vilken typ av matta är bäst att ha under sängen?

Det finns som bekant väldigt många olika mattor som är tillverkade av olika material och som därför ser annorlunda ut, däribland orientaliska, marockanska eller helt vanliga ullmattor. Dessutom spelar färgerna en viktig roll; antingen väljer du en helfärgad eller en mönstrad matta. Och om du väljer en helfärgad så är grå det säkraste valet då det är en lugn och harmonisk färg som gör att du invaggas i en trygg känsla.

  • Orientalisk matta: En traditionell orientalisk matta är ett utmärkt alternativ om du vill skapa en mer luxuös känsla i sovrummet. De finns i mängder av olika storlekar och mönster vilket gör att det är lätt att hitta en som passar din säng oavsett sängstorlek. Dock kräver de mer underhåll och är väldigt känsliga för fläckar och smuts, så om du vill ha en mer lättskött matta under sängen ska du undvika detta alternativ.
  • Marockansk matta: En matta med ursprung i Marocko är ofta mycket tjockare och har en mjukare struktur, vilket gör den perfekt för att ha under sängen. Dessutom ger de ett lugnt intryck då de oftast har många ljuvliga nyanser vilket skapar en mer livlig inredning.
  • Ullmatta: En klassisk ullmatta är även den väldigt tjock och mjuk, precis som de marockanska. De är perfekta mattor att ha under sängen eftersom de är sköna att gå på med fötterna, samtidigt som det finns massor av olika storlekar, former och färger att välja mellan. Dock är de inte så lättskötta och kräver därför lite mer underhåll.
  • Heltäckningsmatta: Ett annat alternativ vi vill inspirera dig om är att använda en heltäckningsmatta i hela sovrummet. Fastän detta var mer populärt under 70- och 80-talet är det en trend som börjar göra sitt inträde igen. Detta är dessvärre det dyraste alternativet du har, men å andra sidan är det ofantligt vackert. Sålunda måste du försöka hitta en mellanväg mellan kostnad och estetik.

Inspiration: 3 bilder på mattor under säng

För att du ska få inspiration i ditt val av matta kommer vi nedan exemplifiera, med hjälp av bilder, de olika sätt som du kan använda en matta under sängen på.

Exempel #1: Grå matta som skapar balans i sovrummet

grå matta

Som vi tidigare nämnt är en grå matta väldigt vanligt förekommande att placera under sängen. Orsaken är som sagt att grå är en färg som harmonierar med båda ljusa och mörka tapeter. Således smälter de in på ett sömlöst sätt oavsett vilken typ av inredningsstil du har.

Exempel #2: Matta under halva sängen

På ovanstående bild ser du en matta som endast täcker halva sängen. Detta är ett vanligt inredningsknep för att få sovrummet att se större ut. Som du ser så stannar mattan innan nattygsborden, vilket är ett ypperligt exempel på hur du kan inreda på ett mer annorlunda vis. Observera det vackra mönstret på mattan som även det är i gråskala.

Exempel #3: Heltäckningsmatta är ett dyrt men vackert val

Det sista bildexemplet i inspirationsavsnittet i denna artikel gäller heltäckningsmatta under sängen. Som du kan se på bilden så är det minst sagt stilrent eftersom det inte lämnar några tomma ytor runt sängen. Nackdelen med heltäckningsmattor är att de är betydligt dyrare, så detta är endast ett alternativ om du har en ordentlig budget; i annat fall rekommenderar vi de andra två exemplen ovan.

Vanliga frågor och svar

Varför är det så populärt med en grå matta under sängen?

En matta i grått passar perfekt till de flesta sovrum. Grått är en mycket lugn och harmonisk färg, och det finns därför många som väljer att inreda sina sovrum med mattor i grått. Dessutom är det en mycket snygg kontrastfärg mot en ljusare säng, eller om du har tapeter med mörkare toner

Bör mattan täcka sängbordet också?

En vanlig fråga som vi får är huruvida mattan under sängen ska täcka sängbordet också. Många har sängbord på ena sidan, men det finns även dem som har ett nattygsbord på vardera sida. Enligt oss är detta en subjektiv smakfråga för det viktigaste är att mattan täcker hela sängen. Men har du ett tillräckligt stort sovrum är det väldigt snyggt om den även ligger under nattygsborden.

Ska jag ha en matta under säng eller inte – är det värt det?

Det är helt klart värt att köpa en matta som du kan placera under sängen. De mattor vi har listat ovan kommer att ge ditt sovrum en mycket mer elegant look. Dessutom är det viktigt att tänka på att mattan kommer göra sängen mer inbjudande. Således rekommenderar vi starkt att du använder en matta under sängen, oavsett om du har en 180- eller 160-säng.

Hur stor ska mattan vara?

Har en en 180-säng ska den helst vara 200×250 cm och har en en 160-säng ska den vara 175×220 cm. Köper du en matta av mindre mått än dessa kommer den inte täcka hela sängen, vilket kommer se förfärligt ut. Vi har infogat en tabell högre upp i artikeln så du vet alla exakta minimi- och maximimått.

Hur ofta bör mattan under sängen rengöras?

Tvärtemot vad många tror så måste mattan rengöras väldigt ofta. Detta beror på att damm och smuts kommer blåsa in under sängen över tid – något som de flesta inte tror eftersom de är av uppfattningen att sängen skyddar mattan, och visst är det så till en viss del. Men efter några veckor kommer det ackumuleras ordentligt med damm och smuts. Därför ska du rengöra mattan under sängen minst 2 gånger/månad.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det viktigt att tänka på mattans storlek och typ när du handlar en matta för detta syfte. Med rätt matta under sängen kommer ditt sovrum få en mycket mer elegantare look, och mattan kommer göra sängen mer inbjudande. Oavsett om du har en 180- eller 160-säng kommer det alltså skapa en gemytligare stämning i sovrummet. Sist men inte minst vill vi påminna dig om att mattan måste rengöras minst 2 ggr/mån då det kommer blåsa in damm och smuts under sängen.

Har du frågor eller funderingar får du gärna kontakta oss så ska vi göra allt i vår makt för att hjälpa dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *