Heltäckningsmattor

Heltäckningsmattor är idag mycket populära. Det finns ett stort utbud i olika material, färger och mönster. Det går att hitta heltäckningsmatta för sovrum, kontor, uterum, balkong och trappa. Men också för hall och vardagsrum. Vidare finns det många som undrar hur man lägger mattan själv, och hur rengöringen går till.

Därtill måste du veta vad man ska tänka på när man väljer heltäckningsmatta. Annars blir det svårt att göra ett bra val. Därför ska vi i denna artikel ta vi upp allt du behöver veta om denna underbara typ av matta!

Filtrera heltäckningsmattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära heltäckningsmattor

Heltäckningsmatta Amalfi Mörkgrå 77 – Bredd 400cm

350.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Heltäckningsmatta Amalfi Grå 75 – Bredd 400cm

350.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Heltäckningsmatta Amalfi Aubergine – Bredd 400cm

350.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Heltäckningsmatta Strong Ljusgrå – Bredd 400cm

439.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Heltäckningsmatta Strong Röd – Bredd 400cm

439.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Heltäckningsmatta Strong Grön – Bredd 400cm

439.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Vad är en heltäckningsmatta?

En heltäckningsmatta är en tjock och fluffig matta som oftast är tillverkad i polyester. Polyestern gör mattan mycket lätt att underhålla. Det finns dock heltäckningsmattor i olika material. Dessa kan vara i ull, bomull eller polyamid.

Deras tjocklek är oftast från 15 mm till hela 40 mm. Ju tjockare heltäckningsmatta, desto fluffigare och mjukare kommer den att vara. Dessutom krävs det inte så mycket underhåll av en tjock matta. Därför är mattorna med en tjocklek på 15 mm – 40 mm ofta det bästa valet.

heltäckningsmatta

Att tänka på när du ska köpa en heltäckningsmatta

Det finns några saker du helt enkelt måste tänka på när du ska köpa heltäckningsmatta. Annars riskerar du att ta vatten över huvudet. Dessa är:

 • Vilket rum och hur stor yta ska mattan ligga på: Du måste först bestämma dig om du ska lägga mattan i källaren, sovrummet, vardagsrummet eller något annat rum.
 • Underhållet som krävs: En annan sak du måste veta är att heltäckningsmattor kräver att du underhåller och rengör med jämna mellanrum. För somliga är detta för mycket arbete vilket leder till att de avstår. Så fråga dig själv om det är okej med dig att lägga mycket tid på rengöring.
 • Mönster och färg: Som alltid måste du i lugn och ro välja ett mönster och en färg på mattan som passar in. Annars kommer mattan skära sig mot din övriga inredning vilket inte kommer bli vackert.

När du har svarat på dessa frågor är det mycket enklare att göra ett bra val. Dessutom blir det lättare att hitta just den heltäckningsmatta som du letar efter.

Användningsområden för heltäckningsmattor

Det finns flera användningsområden för heltäckningsmattor. Som nämnts ovan är det inte bara sovrummet som passar för en sådan matta, utan de kan med fördel användas i hallen, vardagsrummet, kontoret och på trappan.

I hallen är det ett bra val då det ger en mysig känsla när man kommer in i huset. Dessutom gör det att man slipper damma av golvet stup i kvarten.

I vardagsrummet är det också ett mycket bra val. Mattan ger en varm och mysig känsla till rummet som harmonierar med den övriga inredningen. Kontoret är också ett perfekt ställe då det höjer hela stämningen bland arbetarna.

Nedan har vi listat de vanligaste användningsområdena:

Sovrum

heltäckningsmatta sovrum

Det finns några saker du bör tänka på när heltäckningsmattor ska ligga i sovrum. Dels är det viktigt med en matta som inte samlar damm eller allergener. Det finns också de som är anti-allergiska och därför passar perfekt för sovrum. Dessutom är det viktigt med en variant som inte blir för varm. Polyester är därför ett bra val för sovrum.

Hall och vardagsrum

När heltäckningsmattor ska ligga i hall eller vardagsrum är det ännu viktigare med en matta som är lätt att underhålla. Orsaken är helt enkelt att man går på mattan betydligt oftare än i sovrummet. Därför är det också viktigt med en matta som är lätt att dammsuga. Polyester är därför ett bra val för hall och vardagsrum.

Källare

Det är inte alltid helt enkelt att hitta heltäckningsmattor som är lämpliga för källare. Dels på grund av fukt, dels på grund av kyla. Men det finns några som är lämpliga för källare. Dessa mattor är ofta tillverkade i polyester eller ull. Polyestern gör mattan lätt att underhålla och ullen gör mattan varm och skön att gå på. Just värmen är särskilt viktig då källare tenderar att vara kyligare än andra rum. Således är en varm matta det viktigaste i sammanhanget.

Kontor

Heltäckningsmattor är mycket populära på kontor. Det skapar en gemytlig stämning samtidigt som mattans färg och mönster sätter tonen för kontoret. Till exempel har Google och Facebook mattor i sprudlande färger som höjer humöret på deras anställda.

Det är helt enkelt bara att välja den matta som passar bäst in på ditt kontor. Men det finns några saker du bör tänka på. Dels är det viktigt med en variant som inte blir för varm, eftersom solen ofta skiner in genom kontorets fönster eller tak. Därför är polyester ett bra val i sammanhanget.

Uterum

En heltäckningsmatta för uterum ska vara gjord av ett material som tål vatten och fukt. Det är helt enkelt viktigare i uterummet än i andra rum. Därför är polyamid eller polyester ofta det bästa valet. Tänk på att harmonisera uterummets inredning med mattan. Det gör hela skillnaden!

Balkong

En heltäckningsmatta på balkongen är inte bara snygg, det är också skönt att gå på en mjuk matta istället för det karga stengolvet som balkonger ofta är gjorda av. Balkongmattor får absolut inte bli för varma under sommaren, varför valet av materialet i detta syftet är ännu viktigare. Vidare är det viktigt med en heltäckningsmatta som tål lite fukt, eftersom det ofta är fuktigare på balkongen. Polyamid och polyester är alltså bäst lämpade i detta sammanhang.

Trappa

En heltäckningsmatta på trappan är ett mycket effektfullt sätt att sätta personlig prägel på trappan. Därtill gör det trappan mer säker eftersom mattan fungerar som ett halkskydd. Dessa kallas ofta trappstegsmattor och är ofta tillverkade i polyamid eller polyester, vilket gör dem extremt slitstarka och lätta att underhålla. Polyestern gör helt enkelt trappmattorna lite mer motståndskraftiga och enkla att rengöra.

Husvagn

Dessa mattor är helt enkelt oumbärliga i husvagnar och husbilar. De ger en varm och mysig känsla samtidigt som de gör utrymmet mer personligt. Men det finns några saker du bör tänka på när heltäckningsmattor ska ligga i husvagn eller husbil. Framförallt måste du välja rätt material som tål fukt eftersom det ofta är väldigt fuktigt i husvagnar. Utöver det ska du försöka undvika att köpa en för stor variant då många vittnat om detta misstag.

Barnrum

En heltäckningsmatta i barnrummet är ett mycket effektfullt sätt att få det att kännas mer personligt. Till exempel finns det mängder av varianter med olika motiv från barnfilmer, fotbollslag och andra mönstrade mattor. Dock måste du välja en som är lätt att underhålla eftersom barnrum snabbt blir otroligt smutsiga.

Fördelar med heltäckningsmattor

 • De ger ett mer harmoniskt intryck i rummet
 • Hela stämningen bland arbetarna höjs på kontoret när heltäckningsmattor är lagda, speciellt om de har en uppiggande färg
 • Det är lättare att hålla rent hela rummet när man har heltäckningsmatta
 • De är skönare och mer bekväma att gå på än ett kargt och kallt golv
 • Perfekt för kalla källargolv
 • Det finns en uppsjö av heltäckningsmattor att välja bland, så du kommer enkelt hitta en som passar ditt behov
 • Man kan lätt byta ut mattan när man tröttnat på den
 • Går att använda på trappor vilket gör den säkrare

Nackdelar med heltäckningsmattor

 • De är lite dyrare än vanliga mattor
 • Det tar lite längre tid att lägga heltäckningsmattor själv, och det kräver en hel del förkunskap för att slutresultatet ska bli bra
 • Man kan inte alltid hitta vackra mattor för källare som tål fukt och kyla, utan då är du ofta begränsad till enfärgade varianter som inte är så kul

Hur lägger man heltäckningsmatta själv – steg för steg

När man lägger heltäckningsmatta själv är det viktigt att följa några enkla steg. Detta gör hela processen mycket enklare och smidigare, samtidigt som det minimerar risken för att man gör fel. Därför har vi nedan listat det ultimata tillvägagångssättet för att lägga mattan helt själv:

 1. Rengör golvet först: Först och främst är det viktigt att hela rummet är rengjort. Detta innebär att allt ska vara borta från golvet – såväl möbler och golvlampor och så vidare. Detta gör hela processen mycket enklare, samtidigt som det minimerar risken för skador på mattan.
 2. Mät upp: När rummet är helt rengjort är det dags att mäta upp heltäckningsmattan. Detta görs enklast med ett måttband, och det är viktigt att vara noggrann för att inte mattan ska bli för stor eller för liten. Detta är ett extremt viktigt steg, så var försiktig och ta det i ett lugnt tempo. Mäter du t.ex. för kort så kommer du behöva göra om allting.
 3. Lägg mattan: När mattan är uppmätt och klippt till rätt storlek är det dags att börja lägga den. Detta görs enklast med hjälp av ett lim, och det är viktigt att följa instruktionerna för limmet i fråga noggrant för att heltäckningsmattan ska sitta fast ordentligt. Alla mattor levereras vanligtvis med olika typer av lim, så kontrollera hur länge det ska torka och hur det ska användas.
 4. Skär långsamt och försiktigt: När mattan är på plats är det dags att skära till den i rätt storlek. Detta görs med en skalpell eller kniv, och det är viktigt att vara försiktig så man inte skadar mattan eller sig själv. Skär väldigt långsamt så du inte råkar skära bort för mycket.
 5. Låt torka: När heltäckningsmattan är klippt till rätt storlek och är limmad på plats är det bara att njuta av resultatet! Det är som sagt viktigt att låta mattan torka ordentligt innan man börjar använda den, och det är också en god idé att lägga några tunga föremål på heltäckningsmattan för att säkerställa att den sitter fast ordentligt. Förutom det är det bara att låta den torka, därefter är du klar!

Hur man rengör en heltäckningsmatta – steg för steg

Heltäckningsmattor är lätta att underhålla, men det är fortfarande viktigt att rengöra dem regelbundet. Detta gör hela rummet fräschare och mer inbjudande, samtidigt som det minimerar risken för skador och ingrodda fläckar på mattan. Därför har vi nedan listat det ultimata tillvägagångssättet för att rengöra en heltäckningsmatta:

 • Borsta mattan: Först och främst är det viktigt att hela mattan borstas så all smuts studsas upp till toppen av mattan. På så vis blir det lättare att dammsuga senare. Detta görs enklast med en mjuk borste.
 • Dammsug: Nu när du med hjälp av borsten fått bort smutsen på ytan är det dags att dammsuga hela mattan. Använd den starkaste inställningen på dammsugaren så du får maximal uppsugningsförmåga. Dammsug gärna mattan två gånger så det blir extra rent.
 • Använd vatten och bikarbonat: Blanda en liter varmt vatten med en matsked bikarbonat. Använd denna blandning över heltäckningsmattan, och skölj sedan med rent vatten. Detta är en mycket effektiv metod för att rengöra samtidigt som det är också skonsamt mot mattan.
 • Torka heltäckningsmattan: När hela mattan är städad är det dags att torka mattan. Detta görs med en mjuk trasa, och det är viktigt att vara försiktig så hela mattan blir torr och fri från smuts.

OBS: Gå inte på mattan förrän den är helt torr!

Så tar du bort limrester från en heltäckningsmatta

Det är helt normalt att det blir lite lim på heltäckningsmattan efter du lagt den. Detta kan enkelt tas bort med hjälp av några få verktyg, och det är viktigt att göra det så fort som möjligt för att mattan inte ska bli skadad.

Följ nedanstående steg-för-steg-guide för att ta bort limrester på mattan:

 • Blanda lite vatten med ammoniak: Blanda en liter varmt vatten med en matsked ammoniak.
 • Använd blandningen på limresterna: Använd den beredda blandningen på limresterna. Det är viktigt att hela mattan blir torr, så torka gärna flera gånger om det behövs.
 • Skölj mattan där limresterna var med rent vatten: När hela mattan är torr ska du skölja mattan med rent vatten. Detta gör att den inte blir skadad när ammoniaket torkar ut.
 • Torka mattan: När limresterna är borttagna är det dags att låta den torka innan du använder den.

Vanliga frågor och svar

Hur ofta ska heltäckningsmattor rengöras?

De bör rengöras regelbundet för att hålla rummet fräscht och minimera risken för ackumulering av smuts på mattan. En god regel är att rengöra den var tredje månad. Följ då våra rengöringstips längre upp i denna artikel.

Kan de tvättas i maskin?

Nej, de bör inte tvättas i maskin då detta kan skada mattan. Dessutom är de alltför stora, men eftersom det går att köpa bitar så går det i teorin att rengöra varje bit för sig, men det är inte att rekommendera. Rengör istället med en borste och dammsug den regelbundet för att hålla den fräsch.

Kan de användas på trappor?

Ja, de kan användas på trappor och då kallas de för trappstegsmattor. Se dock till att den är klippt till rätt storlek och limmad på plats så den inte glider när man går på den.

Hur länge håller heltäckningsmattor?

Heltäckningsmattor kan hålla i många år, men det beror på hur väl de underhålls. Se till att rengöra den regelbundet och tvätta den med en mild tvål någon gång per år för att hålla den i gott skick. Byt mattan när den börjar samla på sig alldeles för mycket slitage och blivit fläckig.

Vad kostar heltäckningsmattor?

Priserna varierar, men man kan räkna med att en heltäckningsmatta kostar mellan 500-2000 kronor per kvadratmeter.

Finns det heltäckningsmattor som är brandfarliga?

Ja, det finns dem som är brandfarliga. Se till att köpa en variant som är brandklassad och godkänd av myndigheterna. Brandfarliga mattor bör inte användas i hemmet. Speciellt inte i källaren.

Hur lång tid tar det att lägga mattan själv?

Det tar ungefär en timme att lägga heltäckningsmatta, men detta beror på storleken på rummet och hur stor mattan är. Se till att ha gott om tid när du ska lägga mattan, och ta hjälp av en vän eller familjemedlem om det behövs, för det är ganska mycket att hålla reda på.

Alla varumärken för heltäckningsmattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom heltäckningsmattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: