Orientaliska mattor

Orientaliska mattor, eller persiska mattor som de även kallas, är en typ av matta som har sitt ursprung i Östasien. De finns i flera olika former och färger, och är mycket populära världen över. I denna artikel kommer vi att ge dig all information du behöver om orientaliska mattor – historia, var de kommer ifrån, tvättning och rengöring samt vilka modeller som finns att välja mellan. Vi hoppas att du efter läsningen av artikeln vet vad du ska tänka på innan köpet.

Filtrera orientaliska mattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära orientaliska mattor

Teheran Bidjar röd – gångmatta på metervara

790.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Teheran Boccara röd – gångmatta på metervara

790.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Bochara röd – gångmatta på metervara

995.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Agadir Kerman grå – maskinvävd matta

569.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Agadir Nain natur/grå – maskinvävd matta

569.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Tanger gråbeige – konstsilkesmatta

895.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Versailles svart

2495.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Afghan svart – konstsilkesmatta

1790.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Billiga orientaliska mattor

Beluchi Kashmir svart – konstsilkesmatta

1995.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Cleo Tabriz grå/guld – maskinvävd matta

549.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Casablanca Kashan antracit – konstsilkesmatta

765.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Casablanca Kashan silver – konstsilkesmatta

765.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Doha svart – wiltonmatta

775.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Doha grå – wiltonmatta

775.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Tripoli grå

1795.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Agadir Kerman creme – maskinvävd matta

569.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Vad är historien bakom orientaliska mattor?

Orientaliska mattor har sitt ursprung i östasiatiska länder som Kina, Turkiet och Iran. De har tillverkats sedan urminnes tider och används både som dekoration och för att hålla värmen. De är mycket populära världen över, och finns i flera olika storlekar, former och färger.

Tillverkningen är en mycket komplex process som tar många veckor, ibland även månader. Först väljs det en lämplig modell och storlek av mattan. Sedan skapas ett mönster på tyget med hjälp av en stencil. Mönstret skärs sedan ut med en skalpell eller kniv. Hålen i tyget fylls sedan med tråd av olika färger och material, som till exempel silke eller ull. När alla hål är fyllda sys mattan ihop på lämpligt sätt.

orientalisk matta

Går de att använda i köket eller blir de för smutsiga?

En orientalisk matta i köket är en mycket diskuterad fråga. Det finns många som älskar dessa mattor och tycker att de ger ett exotiskt och elegant intryck till köket, medan andra menar att de är för känsliga och svåra att hålla rena. Speciellt om de ligger i nära anslutning till köksbordet där familjen äter, eller spisen där man lagar mat.

Om du trots detta vill ha en persisk matta i ditt kök, finns det några saker du ska tänka på. Först och främst, se till att du väljer en matta i ett material som är lätt att tvätta samt tål vatten. Undvik färgglada eller mörka mattor, eftersom de kan blekas eller skadas av vatten och rengöringsmedel.

Det är också viktigt att du väljer en matta med en mjuk och slät yta, eftersom köksgolven ofta är mycket hårda och skrovliga. En matta med en mjuk och slät yta kommer att vara skön att stå på och göra ditt kök mycket mer bekvämt.

Således är en orientalisk matta i köket är inte bara en fråga om estetik, utan också en fråga om praktiska aspekter.

Att tänka på när du köper orientaliska mattor

Det finns några saker du ska tänka på innan du köper orientaliska mattor:

 • Storlek: orientaliska mattor finns i flera olika storlekar. Tänk på hur stora ytorna är i ditt hem och välj en matta som passar. Det är väldigt snyggt att ha flera mattor i olika storlekar och former för att på så vis skapa en harmoni av olikhet. Däremot kommer kostnaden snabbt skjuta i höjden ju fler du köper, så tänk noggrant igenom beslutet.
 • Färg: orientaliska mattor finns i många olika färger, från blått och grönt till rött och rosa. Tänk på vilken färg som passar bäst in i ditt hem och vilken modell som bäst harmonierar med din övriga inredning. Har du redan en färgglad inredning så finns risken att en orientalisk matta skapar en obalans, och att det blir för mycket färg. Så ta en funderare!
 • Kostnad: tyvärr är dessa vackra mattor ganska dyra. Tänk på hur mycket du är villig att spendera och jämför priser innan du köper. Har du en lägre budget så ska du försöka hitta någon på REA eller alternativt köpa en begagnad variant. Annars kommer det kosta skjortan.
 • Äkta och falska: det finns orientaliska mattor som är gjorda av äkta orientaliskt bomull och silke, och det finns dem som är falska. Tänk på att många försöker lura sina kunder genom att säga att den är äkta trots att den är falsk. Om mattan är avsevärt billigare än vad de i regel är så ska du absolut inte köpa den, för då försöker någon med all säkerhet att lura dig.
 • Form: dessa mattor finns i flera olika former, såsom runda och kvadratiska. Tänk på hur du vill att din matta ska se ut och välj en form som passar dina önskemål. Som hallmatta behöver du exempelvis en rektangulär, medan en vardagsrumsmatta är snyggast i kvadratisk form. Har du för avsikt att använda den i köket så är den runda formen optimal, speciellt under ett runt köksbord.

Tips på hur de kan användas i inredningen:

 • Som en dekoration på väggen
 • Under ett bord
 • Framför en öppen spis
 • Som en gardin
 • I trappuppgångar och andra höga utrymmen där man vill skapa en känsla av lyx och exklusivitet.

Tvätta orientaliska mattor – lämna in för tvätt är ditt bästa alternativ

Att tvätta orientaliska mattor är inte alltid det enklaste, och det finns några saker du ska tänka på. Först och främst rekommenderar vi att du lämnar in den för tvätt hos en kunnig person, för de har kunskap och erfarenhet av hur man tvättar just orientaliska mattor på bästa sätt. Dessutom är det inte alltid helt lätt att tvätta dem själv, utan det krävs lite kunskap och know-how. Såldes rekommenderar vi att du inte tvättar den själv, men är du envis och vill testa så kommer vi nu beskriva hur du ska gå tillväga.

Så tvättar du mattorna helt själv

 1. Förberedelse: innan du börjar tvätta så ska du först och främst dammsuga din orientaliska matta. Det är viktigt att du gör detta noggrant, för annars kommer smutsen och dammet lättare fastna i mattan under tvätten. Dessutom ska du ta bort alla eventuella fläckar som finns på mattan, för annars kommer de också bli mer påtagliga efter tvätten.
 2. Tvättmedel: när du ska tvätta mattan så ska du använda ett mildare tvättmedel, gärna ett som är avsedd för just denna typ av mattor. Det finns särskilda tvättmedel att köpa i butik för just detta syftet, eller så kan du ta risken och använda det befintliga tvättmedel du redan har.
 3. Påbörja tvätten: när du väl har förberett och valt tvättmedel så är det dags att börja tvätten. Börja med att fukta en trasa i ljummet vatten, och torka sedan den orientaliska mattan försiktigt. Se till att inte använda för mycket vatten, då mattan lätt kan bli genomblöt och ta skada. När du har torkat av mattan med tvättmedlet så är den klar för sköljningen.
 4. Sköljning: när du ska skölja mattan så är det viktigt att du återigen använder ljummet vatten. Se till att inte använda för mycket vatten. När du har sköljt av mattan med ljummet vatten så är den klar för att torkas.
 5. Torka: låt mattan nu torka 1-2 dagar tills den är fullkomligt torr. Därefter är du klar!

Fördelar med orientaliska mattor

 • Vackra: orientaliska mattor är mycket vackra och ger en lyxig känsla till rummet.
 • Exklusiva: de är inte alltid helt enkla att få tag i, och därför anses de vara mycket exklusiva och eftertraktade.
 • Lång livslängd: de är ofta mycket långvariga, och kan med rätt skötsel hålla i många år.

persisk matta

Nackdelar med orientaliska mattor

En orientalisk matta är troligtvis en av de dyraste mattor du kan köpa, och det finns nackdelar med att köpa just denna typen. Dels så är de ganska känsliga och ska tvättas på ett speciellt sätt, och dels så är det inte alltid helt enkelt att hitta tvättmedel som passar mattorna. Dessutom finns det risk för att fläckar och skador blir mer påtagliga efter tvätten, så det gäller att vara försiktig.

Vanliga frågor och svar

Vad kallas ofta en orientalisk matta?

En orientalisk matta kallas ofta för en ”persisk matta”. Detta beror på att orientaliska mattor främst tillverkas i länderna Iran, Turkiet och Afghanistan vilket alla var en del av det persiska riket för längesedan.

Är det värt att köpa en begagnad orientalisk matta?

Det beror lite på. Om du hittar en orientalisk matta som är i gott skick och till ett bra pris så kan det vara ett klipp. Däremot finns det ingen garanti för att den är i gott skick och det kan vara svårt att avgöra om den är äkta eller inte. Så du får göra en bedömning beroende på vad du hittar.

Kan orientaliska mattor tvättas i maskin?

Nej, orientaliska mattor ska inte tvättas i maskin. Detta beror på att de är tillverkade av mycket känsliga material och kan lätt gå sönder i en tvättmaskin. Så om du vill tvätta din orientaliska matta så ska du göra det för hand. Detta tar dock lite längre tid och kräver lite mer arbete, men det är värt det för att inte riskera att skada din matta. Längre upp i artikeln beskriver vi hur du går till väga.

Hur hittar jag en äkta matta så jag inte råkar köpa en fejk?

Först och främst är det viktigt att du köper din orientaliska matta från en seriös återförsäljare. Detta för att säkerställa att du faktiskt får en äkta orientalisk matta, och inte en kopia. Du hittar en seriös återförsäljare genom att kolla på recensionerna för respektive återförsäljare online. Lita bara på en butik som har minst 50 kundbetyg.

Slutsats

En orientalisk matta/persisk matta är mycket vacker och exklusiv, men det finns nackdelar med att köpa just denna typen av mattor. Dels så är de ganska känsliga och ska tvättas på ett speciellt sätt, och dels så är det inte alltid helt enkelt att hitta tvättmedel som passar mattorna. Dessutom finns det risk för att fläckar och skador blir mer påtagliga efter tvätten, så det gäller att vara försiktig. Utöver det är de bland de bästa mattorna du kan hitta, så njut så länge den varar och ta hand om den väl!

Om du ändå vill köpa orientaliska mattor, se då till att:

 • Köp från en seriös återförsäljare
 • Kolla att tvättmedlet du tänker använda är lämpligt för just denna typ av matta
 • Låt den torka ordentligt efter tvätten
 • Skaka mattan utomhus för att avlägsna eventuell smuts och damm

Allt detta är viktigt för att de ska kunna hålla i många år.

Alla varumärken för orientaliska mattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom orientaliska mattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: