Kokosmattor

Kokosmattor kallas ibland ”växtskyddsmattor” eftersom de isolerar så bra. Det är därför de används för att skydda växter av olika slag mot frost, snö och kyla. På grund av dess eminenta isoleringsförmåga används dem till mycket annat, däribland för markisolering, täcka växter och trädstammar. De kallas för kokosmatta för att de är tillverkade av kokosfibrer – ett material som är utmärkt för att skydda dina favoritväxter. Men det är inte det enda som dessa mattor kan användas till, det är nämligen så att du kan använda dem på en slänt, i hallen och till amplar. Finns det en matta med så många användningsområden? Vi tror inte det. I denna artikel kommer du lära dig allt du behöver veta om denna utmärkta matta!

Filtrera kokosmattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära kokosmattor

Entrématta Kokosborst Brun

1075.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Entrématta Kokosborst Röd

1075.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Entrématta Kokosborst Grå

1075.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Entrématta Kokosborst Svart

1075.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Artic Line Kokosfibermatta Square Cubic

189 kr
Läs mer Frakt: kr

Artic Line Kokosfibermatta Smooth Medium

173 kr
Läs mer Frakt: kr

Artic Line Kokosfibermatta Square Large

179 kr
Läs mer Frakt: kr

Artic Line Kokosfibermatta Smooth Large

179 kr
Läs mer Frakt: kr

Billiga kokosmattor

Artic Line Kokosfibermatta Square XL

189 kr
Läs mer Frakt: kr

Artic Line Kokosfibermatta Smooth XL

189 kr
Läs mer Frakt: kr

Nelson Garden Kokosmatta Ogrässkydd Ø 60 cm

50 kr
Läs mer Frakt: kr

Nelson Garden Kokosmatta Ogrässkydd Ø 45 cm

40 kr
Läs mer Frakt: kr

Nelson Garden Kokosmatta Ogrässkydd Ø 37 cm

30 kr
Läs mer Frakt: kr

Kokosmattor kan användas i trädgården, på släntar, i hallen samt i amplar

Eftersom denna typ av matta är så mångfacetterad kommer vi nedan gå igenom samtliga användningsområden. Därtill kommer vi informera dig om vilka eventuella nackdelar det finns när du t.ex. använder den i trädgården eller på släntar.

Kokosmatta trädgård

Trots att en kokosmatta som sagt har många användningsområden så är det i trädgården som du kan se den som oftast. I trädgården används den primärt för att vira runt växter. Orsaken till det är för att kokosmattor skyddar växter på ett så bra sätt. De skyddar dem mot något som kallas frostsprängning, vilket betyder att växten går igenom raska temperaturväxlingar vilket dödar växten på sikt. Genom att linda en kokosmatta skyddar du således dina favoritväxter, som vi nämnde inledningsvis.

Att använda mattan runt växter är inte bara effektivt, det är också snyggt – trots vad de flesta tror. Dessutom kostar de inte mycket, så det är en win-win för både dig och växten!

Det finns dock ett problem med kokosmattor, och det är att de inte alltid klarar av höga temperaturer. Därför rekommenderar vi att du tar bort mattan under de varmaste månaderna, eller bara använder den för vissa växter.

kokosmatta trädgård

Kokosmatta på slänt

En kokosmatta kan också användas på en slänt för att de är mycket bra på att binda samman jorden. Kokosfibrerna i mattan gör så att den fungerar som en slags ”stöd” för jorden. Därför är dessa mattor utmärkta på både släntar och kullar. Det finns dock en nackdel med att använda denna typ av matta på släntar, och det är att de inte alltid klarar av den stundtals höga vattenpåverkningen. Därför är det bäst att använda kokosmattor på släntar under de torrare månaderna, eller bara använda dem för vissa växter.

Kokosmatta i hall

En kokosmatta kan också användas som hallmatta. Orsaken är att de är tjocka och otroligt sköna att gå på. Dessutom klarar de av smuts väldigt bra och de är hiskeligt enkla att rengöra, så du behöver inte oroa dig för att hallen ska bli smutsig. Allt du behöver göra är att borsta dem så kommer smutsen studsa i riktningen du borstar. På så vis rengör du den på ett fåtal sekunder – något man inte kan säga om många andra mattor.

Har du barn i familjen så är det perfekt med att använda en kokosmatta som hallmatta eftersom smutsen från skorna inte absorberas av kokosfibrerna.

Kokosmatta i amplar

kokosmatta till ampel

En kokosmatta kan också användas i amplar. Amplar är en slags korgar som man sätter på golvet och fyller med krukväxter. På sommaren är det inte alltid lätt att hitta en matta som klarar av vatten från krukväxterna, men kokosmattor klarar det jobbet med full bravur. Det finns dock en nackdel med att använda dem i amplar, och det är att de inte klarar av att hålla vatten så länge som man skulle vilja. Därför rekommenderar vi att du byter mattan i ampeln varannan vecka.

Hur reagerar kokosmattor på damm?

Kokosfibrerna klarar av damm väldigt bra. Därför är kokosmattor perfekta för personer som lider av allergier eller astma. Men det finns en nackdel med kokosfibrer, och det är att de inte klarar av fukt på samma sätt. Därför är det bäst att använda mattan i rum som inte blir så värst fuktiga, eller helt bara använda dem för att skydda växter.

Sälj kokosmattor på rulle?

Ja, och det finns många fördelar med att köpa kokosmattor på rulle. För det första är det väldigt enkelt och bekvämt eftersom man slipper dra runt flera stycken separata mattor och man kan enkelt förvara dem på ett ställe. Dessutom är det ofta billigare att köpa mattor på rulle i allmänhet.

kokosmatta

Alla varumärken för kokosmattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom kokosmattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: