Röllakanmattor

Röllakanmattor är en raritet på marknaden och det finns bara ett fåtal tillverkare kvar. Röllakan är ett naturmaterial som gör att mattorna andas och de passar utmärkt i vardagsrummet, sovrummet eller barnrummet. I denna guide kommer vi att ge dig all information du behöver om röllakanmattor! Vi berättar vilka för- och nackdelar de har, vilka rum de passar bäst i samt tips på hur du tvättar dem. Dessutom kommer vi länka till några signerade varianter.

Filtrera röllakanmattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära röllakanmattor

Röllakan – Seattle grå-160 x 230 cm

3450.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Opal grey – handvävd ullmatta

5985.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Victoria green – handvävd ullmatta

2195.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Röllakan – Seattle grå-80 x 250 cm

1895.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Victoria blue – handvävd ullmatta

2195.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Opal blå/rosa – handvävd ullmatta

5985.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Opal blå/beige – handvävd ullmatta

5985.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Victoria black – handvävd ullmatta

2195.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Billiga röllakanmattor

Victoria grey – handvävd ullmatta

2995.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Bladmosaik – handvävd ullmatta

4490.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Hur tillverkas röllakanmattor?

Röllakanmattor är en typ av handvävda ullmattor. De tillverkas med en gammal svensk vävteknik som använts sedan 1500-talet. Kort sagt innebär det att man väver ryggen och undersidan av mattan med olika mönster, vanligtvis med tulpaner eller andra motiv. Detta gör röllakanmattor unika och ger dem ett klassiskt utseende.

Röllakanmattor med signaturer

Röllakanmattor är ofta signerade av vävaren, eftersom det tar lång tid att tillverka dem. De flesta modeller som finns på marknaden idag är därför unika och rariteter. Detta gör dem mycket eftertraktade och de flesta mattorna säljs på auktioner för höga priser. Så vill du ha en matta som ingen annan har är detta ett självklart val.

röllakanmatta signaturer

Att tänka på när du ska köpa en röllakanmatta

När du ska köpa röllakanmatta är det viktigt att titta på flera olika saker. Dels vill du ju hitta en matta som passar in i ditt hem, men det är också viktigt att titta på kvaliteten så mattan håller en längre tid. Här följer några tips på hur du gör:

 • Titta på ryggen och undersidan av mattan: De flesta röllakanmattor är vävda med olika mönster, så se till att det är ett mönster du gillar. Det mest populära motivet är tulpaner, men det finns mängder av olika vackra motiv som du kan välja mellan. Se till att välja något som harmonierar med din övriga inredning.
 • Kvaliteten: Kvaliteten på röllakanmattor varierar kraftigt, så känn med fingrarna ordentligt för att få en hum om kvaliteten. De flesta modeller är gjorda av högkvalitativ röllakan, så de känns mjuka och sköna att ta på. Men det finns även de som säljer kopior – så håll utkik!
 • Kostnaden: Priset är ofta en bra indikator på kvaliteten. Röllakanmattor är unika vilket innebär att de är långt ifrån billiga. Men det finns också mindre kvalitativa modeller som är billigare, så om du till varje precis vill ha en matta av röllakan så finns det alltså att köpa trots att du har en begränsad budget.
 • Med signatur: Om du vill ha en variant som ingen annan har, leta efter en som är signerad av vävaren. Varje matta värd namnet är nämligen signerad av sin tillverkare. Orsaken till detta är för att de tar så otroligt lång tid att göra, vilket gör att tillverkaren mer än gärna vill signera den. Så om du hittar en begagnad röllakanmatta på auktion med en signatur – slå till!

Tvättråd för röllakanmattor

Röllakanmattor är en känslig typ av matta, så det är viktigt att du tvättar den rätt. Följ dessa steg för att göra det på rätt sätt:

 1. Tvätta mattan i ljummet vatten med mild tvål.
 2. Låt mattan ligga i blöt i cirka 30 minuter.
 3. Skaka av den för att ta bort eventuell smuts och skräp.
 4. Låt mattan torka i solen eller på en räcka.
 5. Vrid inte mattan när den är torr, utan rulla den i stället.

Fördelar med röllakanmattor

 • De är unika: Som vi nämnde ovan är röllakanmattor unika och det finns inte många av dem kvar på marknaden. Detta gör att du slipper ha samma gamla tråkiga mattor som de flesta andra har.
 • Lång livslängd: De är mycket hållbara och därför kan du räkna med att de kommer hålla i flera generationer. Detta är förstås en stor fördel, eftersom det innebär att du inte behöver köpa en ny matta så ofta. Dessutom är det roligt när mattor går i arv till kommande generationer – något som är vanligt med orientaliska mattor.
 • De är sköna: Röllakanmattor är mycket mjuka och sköna att gå på. De är också perfekta för barnrum, eftersom de är så sköna att leka på.
 • Passar i alla rum: De passar perfekt i alla rum oavsett storlek. Detta gör dem till en mycket flexibel typ av matta som kan användas i många olika sammanhang.

Nackdelar med röllakanmattor

 • Väldigt dyra: De är mycket dyra och det är inte alla som har råd att köpa en. Dessutom säljs de oftast på auktioner vilket gör dem ännu dyrare. Däremot går de att hitta på rea, men det är ytterst sällan.
 • Kräver skötsel: De kräver lite mer skötsel än andra typer av mattor, eftersom de är handvävda. Detta innebär att du måste vara försiktig med hur och när du tvättar dem.
 • Kan lätt bli skrynkliga: Röllakanmattor kan lätt bli lite skrynkliga, så det är viktigt att du rullar upp dem när du inte använder dem. Detta för att förhindra att de blir ännu skrynkligare än vad som är nödvändigt.

röllakanmatta

Slutsats

Röllakanmattor är unika, hållbara och sköna – men de är också dyra och kräver lite mer skötsel. Om du har råd att köpa en och är beredd att lägga lite tid på skötseln, så är det absolut värt det! Men tänk på att rulla upp den när du inte använder den, så att den håller sig fin och skrynklig.

Glöm inte att denna typ av mattor är ytterst unika och att du därför bör leta efter en som passar din inredning och smak. Leta gärna efter en signerad modell, så får du verkligen får något unikt!

Nackdelarna är att de är dyra och svåra att få tag på, medan fördelarna är dess långa livslängd samt att de är sköna att gå på.

Vi hoppas att denna guide har varit till hjälp och lycka till med jakten på den ultimata röllakanmattan!

Alla varumärken för röllakanmattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom röllakanmattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: