Utemattor

När sommaren gör sitt inträde ägnar de flesta sin tid utomhus på antingen balkongen, altanen eller i trädgården. Eftersom dessa underlag lätt blir kalla, t.ex. betonggolvet på balkongen eller trädäcket på altanen, är det väldigt skönt med en varm utematta. Dessutom är det en inredningsdetalj som du kan använda för att göra det trevligare. De flesta utemattor är runda och kvadratiska och är i regel tillverkade av plast eftersom det är vattenavvisande. Men det finns mer du behöver tänka på innan du gör ditt köp. Läs därför vår guide nedan för att få en bättre förståelse.

Filtrera utemattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära utemattor

GardenLife Utomhusmatta Djungelblad

618 kr
Läs mer Frakt: kr

GardenLife Utomhusmatta Blommig

618 kr
Läs mer Frakt: kr

GardenLife Utomhusmatta Rund

380 kr
Läs mer Frakt: kr

Hillerstorp Utematta Mönstrad 200X290 cm

2459 kr
Läs mer Frakt: kr

Hillerstorp Utematta Ljusgrå 200X290 cm

2939 kr
Läs mer Frakt: kr

Hillerstorp Utematta Mönstrad 160X230 cm

1559 kr
Läs mer Frakt: kr

Hillerstorp Utematta Mönstrad 80X150 cm

595 kr
Läs mer Frakt: kr

Vad kan en utematta användas till?

En utematta kan användas på altanen, terrassen, balkongen och verandan – ja, på alla platser där du vill göra det skönare att gå. Eftersom de har så många användningsområden kommer vi nu lista några exempel på hur de kan användas.

  • Utanför dörren till trädgården: Ett ställe där dessa mattor är mycket uppskattade är i trädgården. Att ha en utematta vid ingångsdörren gör det både skönare och mer praktiskt att gå ut.
  • Perfekt att använda under trädgårdsmöbler: Om du har en altan eller terrass med trädgårdsmöbler av trä är det bra att ha en utematta under stolen, bordet eller soffan för att undvika direktkontakt med ytan. Dessa brukar vanligtvis vara runda men det finns flera former beroende på vilka utemöbler du har och hur konstellationen ser ut.
  • Uterummet och altanen: Har du ett inglasat uterum eller en öppen altan så kan du göra det extremt mycket mysigare med en heltäckande matta, eller flera mindre mattor. Det är svårt att föreställa sig hur mycket förändring det gör, men när mattan väl ligger där kommer du förstå vad vi pratar om. Observera att du kan hitta speciella altanmattor just för altanen.
  • Balkongen: De kan också användas på balkongen eller verandan. Det gör det mer trivsamt och framförallt skönare för fötterna.
  • I förtältet eller utanför husvagnen/husbilen: Tycker du om att campa så är det perfekt att ta med sig en utematta som kan användas utanför husvagnen eller husbilen, alternativt inne i förtältet. Dock är det viktigt att veta att de finns förtältsmattor som är speciellt framställda för att inte bli fuktiga, så om det är en matta till förtältet du är ute efter ska du köpa en sådan istället.

utematta

Vad du ska tänka på när du köper en utematta

Innan du köper en utematta måste du först och främst titta på storleken. Detta för att se till att den passar i uterummet, på balkongen, under trädgårdsmöblerna eller intill husbilen/husvagnen. Om du har en stor altan rekommenderar vi att du köper en stor utematta, medan det räcker med en mindre variant om du har en liten balkong.

  • Material: Materialet på en utematta påverkar primärt dess kvalitet, men även hur skönt det är att gå på den. Ju tjockare den är desto skönare. Ju bättre material desto längre håller den, men samtidigt har vi förståelse för att alla inte vill spendera halva månadslönen på en matta. De flesta är tillverkade av plast, vilket är ett material som tål vatten och som inte drar till sig smuts. Men utomhusmattor kan även göras av textilier som t.ex. bomull och polyester, dock krävs det lite mer skötsel då de absorberar vatten och smuts lättare. Därför ska du försöka välja ett material som inte kostar för mycket, men som är tillräckligt skönt att gå på och som är lätt att rengöra.
  • Vattenavvisande: En utematta är inte sällan utsatt för vatten, t ex när det regnar eller bara blir lite fuktigt på morgonen eller kvällen. Därför är det bra om den har en impregnering som gör att vatten inte tränger igenom; alternativt ett material som är vattenavvisande i sig själv som t.ex. plast eller gummi. Har du för avsikt att använda den på en plats utan ett altantak eller balkongtak, så glöm inte att välja en som är vattenavvisande. På så vis slipper du rengöra den stup i kvarten.
  • Storlek: Utemattor finns i olika storlekar, allt från små till mycket stora. Det är viktigt att du tittar på utrymmet där du ska placera mattan och väljer en storlek som passar. Mät utrymmet innan du köper så du inte råkar köpa en för stor modell, för då kommer du dels förlora pengar, dels spendera tid på att skära den så den får plats.
  • Form: De flesta utemattor är runda och kvadratiska, men det finns även rektangulära mattor. Det beror helt på vad du föredrar och utrymmet du har tillgängligt. Men det beror även på vilka utemöbler du har; har du en rund möbelgrupp så är en rund matta det självklara valet, men har du ett avlångt bord så ska du givetvis välja en rektangulär. Du kan även kombinera flera olika mattor i olika former för att skapa en trevligare miljö.
  • Färg och mönster: En utematta är inte bara en funktionell inredningsdetalj utan kan också användas för att piffa upp stämningen i allmänhet. Här finns det ingen gräns så länge som den passar in i utemiljön. De flesta är enfärgade och har ett diskret mönster – något som påminner om röllakanmattor, men det finns även de som är helt blanka utan något mönster alls. Givetvis finns även mattor som går utanför det vanliga, med starka färger eller dekorativa mönster som påminner om orientaliska mattor. Det är upp till dig att välja en design som du gillar och som passar in i miljön du har hemma.

En utematta måste tåla regn

utematta som tål regn

De flesta vill ha en utematta som tål regn, och det är inte konstigt. Däremot är de flesta konsumenter ute efter en matta som tål fukt och som inte bli blöt. Anledningen till detta är att de flesta använder dem i ett inglasat uterum eller i en altan med tak vilket gör att de inte kommer i direktkontakt med regn.

Dock finns det givetvis dem som använder dem i trädgården under trädgårdsmöbler eller liknande, och då måste du välja en som de facto tål regn. Denna skillnad, d.v.s. den mellan fuktavvisande och vattenavvisande, är väldigt viktig att lägga på minnet, för det är nämligen inte samma sak.

Således får du inte glömma att dubbelkolla detta med återförsäljaren innan du genomför köpet.

Fördelar med utemattor

Det finns flera fördelar med en utematta. Först och främst är de väldigt sköna och bekväma att gå på. Därtill är de lätta att rengöra samt går att använda året runt. Nedan har vi listat samtliga fördelar.

  • Skapar en mysigare stämning: Vill du göra din altan, balkong, terrass eller veranda mysigare så är en utematta perfekt. Den sätter verkligen prägel på hela rummet. Genom att välja en modell med vacker färg och mönster så blir det betydligt gemytligare att sitta ute under sommaren.
  • Motverkar skador på ditt golv eller trädäck: En utematta ger dessutom ett bra skydd för ditt golv eller däck. Det finns flera varianter som är tillverkade av hårdare material som tål mer slitage – något som är viktigt då många går med skorna på. Dessutom är de vattenavvisande. Dessa rekommenderas speciellt om du har en altan eller balkong som är belagd med betong eller trä. En matta på en sådan yta kan motverka att träet blir repigt och skadat när t.ex. möbelbenen släpar mot underlaget.
  • Lätt att rengöra: En utematta är också lätt att rengöra. Detta beror på att de vanligtvis är tillverkade i material såsom plast vilket är lätt att rengöra. Om det blir smutsigt kan du helt enkelt ta ut den och skaka den. En del modeller kan också tas med inomhus för att tvättas i maskin. Men då måste du först kolla upp skötselråden så du inte råkar förstöra fibrerna i mattan.
  • Kan användas året runt: En utematta kan inte bara användas på sommaren utan även under vintern – förutsatt att du väljer rätt material. De flesta varianter är dock inte tåliga mot kyla och frost utan bör därför förvaras inomhus under vinterhalvåret. Men det finns alltså dem som går att använda året om.
  • Går att använda inomhus under vintern: Många utemattor är mycket snygga och det finns inget som säger att de inte kan användas inomhus. Detta gäller speciellt de modeller som är tillverkade i tyg eller jute – material som passar utmärkt in i de flesta hem. Det finns alltså ingen anledning till att inte nyttja mattan året runt genom att ta in den inomhus under vintern.

Nackdelar med utemattor

Det finns några fördelar med utemattor men det finns även en del nackdelar. Dessa är dock inte så stora utan snarare små och obetydliga. Det gäller dock att utvärdera för- och nackdelarna mot varandra. Läs därför igenom listan nedan innan ditt köp.

  • De flesta modeller är inte tåliga mot kyla och frost: som vi nämnde högre upp i artikel är utemattor inte tåliga mot kyla och frost utan måste därför förvaras inomhus under vinterhalvåret. Detta gäller dock inte alla mattor utan endast somliga. Det finns några undantag och dessa är tillverkade i material såsom jute eller polypropylen. Dessa tål kyla och frost utan att bli skadade. Därför måste du läsa produktbeskrivningen noggrant så du vet vad du köper.
  • Kan vara svårt att hitta en större storlek: Det kan vara svårt att hitta utemattor i större storlekar. Detta beror på att de flesta är tillverkade i mindre format. Dock finns det några som är tillverkade i större storlekar. Dessa är dock inte så vanliga utan måste måttbeställas från specialbutiker online, t.ex. Kilands Mattor.

Som du kan se finns det både fördelar och nackdelar. Men det är viktigt att tänka på att utvärdera dessa mot varandra så du inte råkar köpa något du ångrar.. De flesta fördelarna väger dock tyngre än nackdelarna.

Vanliga frågor och svar

Nedan har vi listat några av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp. Skulle du ha ytterligare frågor är du alltid välkommen att kontakta oss på Mattmagasinet.

Vilken utematta ska jag välja?

Det finns ingen enkel och tydlig regel utan det beror på flera olika faktorer. Dessa är t.ex. storlek, material och utseende/färg. Men framförallt huruvida de är vattenavvisande eller ej Läs därför igenom produktbeskrivningen noggrant så du vet vad du köper.

Vad kostar utemattor?

Priset varierar beroende på storlek och material. De flesta är dock inte så dyra utan ligger på ca 500-1500 kronor. Detta gäller dock de mindre modellerna. De större mattorna kan vara dyrare och då ligger priset snarare på ca 2000-5000 kronor.

Hur hittar jag en utematta som tål regn?

Då ska du leta efter ordet ”vattenavvisande” i produktbeskrivningen. Om inte detta framgår så tål den förmodligen inte vatten, utan är endast fuktavvisande till en viss grad. Därför måste du rådfråga återförsäljaren för att vara på den säkra sidan.

Kan utemattor användas inomhus?

Ja, det går utmärkt att använda utemattor inomhus under vintern. Detta gäller dock inte alla modeller utan endast de tillverkade i tyg eller jute.

Alla varumärken för utemattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom utemattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: