Platonmattor

När du bygger nytt hus eller renoverar det gamla är det viktigt att tänka på skyddet av huset. Det finns flera olika saker som du kan göra för att stärka ditt hus från yttre påfrestningar, och en platonmatta är ett av dem. En platonmatta används för att leda bort vatten från marken under huset och skydda mot fukt och ogräs. Därför är de väldigt vanliga att montera på exempelvis golv i allmänhet och källargolv i synnerhet. Här kommer vi lära dig allt du behöver veta om dessa typer av dräneringsmattor.

Filtrera platonmattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära platonmattor

Zebra svart/vit – handtuftad matta

1950.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Så monterar du en platonmatta

Platonmattor är ett enkelt sätt att skydda ditt hus från fukt och ogräs. De är lätta att installera och du kan göra det själv utan problem. Du behöver bara några få verktyg och material, och det tar inte lång tid att göra:

 • Mät området: Först måste du mäta området där platonmattan ska ligga. Du behöver också kontrollera att det finns en slät och jämn yta, så att mattan följer golvet på ett balanserat sätt. När du har mätt av området, börjar du med att lägga ut plastfolie eller en annan barriär på marken. Detta för att hindra vatten och ogräs från att tränga igenom mattan.
 • Lägg mattan: När du har lagt ut plastfolie är det dags att lägga platonmattan. Placera mattan och se till att den ligger jämnt och slätt. När den är på plats, kan du fylla i eventuella luckor med grus eller jord, för att hindra vatten och ogräs från att tränga igenom den.
 • Fäst mattan: Nu är det dags att fästa den. Det gör du med hjälp av spikar eller skruvar, beroende på vilken typ av platonmatta du har. Se till att fästa mattan ordentligt.

platonmatta

Fördelar med platonmattor

 • De hjälper till att leda bort vatten från marken och ditt hus, och hindra fukt från att tränga in i grunden.
 • De fungerar som en barriär mot ogräs, så att du inte behöver oroa dig för att det ska växa upp i grunden på ditt hus.
 • De är lätta att montera, och du kan göra det själv.
 • De är en billig lösning för att skydda ditt hus.

Nackdelar med platonmattor

 • Om de inte installeras på rätt sätt, kan de släppa igenom vatten och ogräs.
 • De måste bytas ut med jämna mellanrum, ungefär var tredje till femte år.Om du bor i ett område med mycket nederbörd kan du behöva installera mer än en platinamatta för att få tillräckligt skydd.

Alternativ till platonmattor

Det finns flera alternativ till platonmattor, till exempel:

 • Isodrän: isodrän är en plastskiva som används för samma syfte. De är båda effektiva lösningar för att skydda ditt hus, men platonmattor är enklare och snabbare att installera.
 • Fibermattor

Ovanstående alternativ är inte lika effektiva som en platonmatta när det gäller att skydda huset mot fukt, ogräs och vatten. Dessutom är de mer omständiga att installera.

platonmatta källargolv

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en platonmatta?

Priset på platonmattor varierar beroende på storlek och kvalitet. Du kan hitta variant för under 100 kronor per kvadratmeter, men de är inte så bra som de dyrare alternativen. De bästa platonmattorna kostar mellan 200 och 300 kronor per kvadratmeter. Du bör alltid välja en modell av hög kvalitet, för att säkerställa att den gör jobbet ordentligt.

Ska platonmattor fästas i kantlisten?

Det finns platonmattor som är avsedda för montering i kantlisten. Dessa är lite dyrare, men det går snabbare och enklare att installera dem. De är också mer effektiva när det gäller att skydda huset. Kantlistade mattor är de bästa på marknaden, men det finns andra alternativ som fungerar nästan lika bra.

Går det att montera en platonmatta källarvägg?

Ja, det är möjligt att installera en platonmatta på källarväggar. Detta är ett av de mest populära användningsområdena för dessa typer av mattor. Välj en kvalitetsmodell med goda vattentäta egenskaper och installera den enligt tillverkarens anvisningar. Det är viktigt att du tar professionell hjälp om du inte är säker på hur du ska göra detta på rätt sätt. Annars kan det bli fel på väldigt många sätt, vilket kommer kosta dig mer i längden än om du gjort det rätt från början.

Hur lång tid tar det att lägga en platonmatta?

Den tid det tar att lägga en platonmatta beror på hur stort område du vill täcka. Ett litet rum tar förmodligen bara en timme eller så, medan ett större utrymme kan kräva flera dagar för att du ska kunna slutföra jobbet.

Är platonmattor giftiga?

Nej, platonmattor är inte giftiga. De är tillverkade av PVC, som är ett säkert material. Du bör dock alltid välja en kvalitetsmodell för att vara säker. Billiga modeller kan använda farliga kemikalier i sin produktionsprocess, så det är alltid bättre att vara på den säkra sidan.

Är platonmattor och dräneringsmattor samma sak?

Nej, platonmattor och dräneringsmattor är inte samma sak. De förstnämnda är vanligtvis tillverkade av PVC, medan dräneringsmattor vanligtvis är tillverkade av plast eller gummi. De har olika egenskaper, och de kan också användas för lite olika ändamål. Dräneringsmattor kan till exempel vara mer lämpliga att använda i odlingslådor för att hålla ogräs borta.

Alla varumärken för platonmattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom platonmattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: