Bönemattor

När du börjar leta efter en bönematta är det viktigt att du vet vilka egenskaper den bör ha. Det finns många olika typer och alla har sina fördelar och nackdelar. Till exempel måste den vara tillräckligt tjock så det inte gör ont i knäna och armbågarna – detta eftersom somliga böner är väldigt långa.  I denna guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta innan köp, så att du kan hitta den bönematta som passar dig bäst!

Filtrera bönemattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära bönemattor

Kvadrat grå

195.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Vad är en bönematta?

En bönematta är en matta som används av muslimer för att skydda kläderna från smuts och damm när de böjer sig i bön. De finns i många olika storlekar, färger och material. De flesta bönemattor är tillverkade av bomull eller polyester, men du kan också hitta bönemattor i läder, ull eller jute.

bönematta

Historien bakom dess uppkomst

Bönemattor har använts av muslimer i flera hundra år, och det finns många olika legender och myter om deras ursprung. En av de mest populära legenderna säger att bönemattorna först skapades av den helige profeten Muhammed, som använde en utskuren bit av sin utstyrsel för att böja sig i bön. En annan myt säger att de ursprungligen var gjorda av läder, men efter en tid började de tillverkas av bomull och polyester istället.

Så använder man en bönematta

Bönen är en viktig del av islam och bönemattor används för att hjälpa muslimer att koncentrera sig på bönen. Bönemattor är oftast runda eller rektangulära, med en handtag på ena sidan för att enkelt kunna bäras med sig. Du börjar bönen genom att placera bönemattan i riktning mot Mekka, och sedan böjer dig ner för att nå jorden med ansiktet. Under bönen lägger du ditt ansikte mot mattan och använder den för att stödja både händer och armbågar.

Fördelar med bönemattor

Det finns många fördelar med bönemattor, både för personligt och religiöst bruk. För det första är de mycket bekväma att böja sig på, och de hjälper till att skydda dina kläder från smuts och damm. De är också en symbol för din tro, och används ofta som ett sätt att visa respekt för andra muslimer. Vidare är de också en viktig del av islamisk kultur, och används ofta för att skapa böneplatser i hem eller på arbetsplatser.

  • Bekväma för både knäna och armbågarna
  • Skydda kläderna från smuts och damm
  • En symbol för islamisk tro
  • Visar respekt gentemot andra muslimer
  • Perfekt att använda i sitt hem eller på arbetsplatsen

Nackdelar med bönemattor

Det finns också nackdelar med bönemattor, t.ex. att de kan vara ganska dyra. De flesta är dessutom ganska tunga och svåra att bära med sig, så det är inte alltid en bra idé att ha dem med sig på resor.

  • Dyra
  • Otympliga att medtaga på resa på grund av dess tyngd och storlek

Regler du måste följa

Det finns också vissa religiösa regler kring bönemattor, bland annat att de inte får användas av personer som är funktionshindrade. De ska även rengöras väldigt ofta då det är en skymf mot Allah att be på en smutsig matta.

Vanliga frågor och svar

Finns det speciella bönemattor för barn och ungdomar?

Ja, det finns bönemattor för både barn och ungdomar. Barnens mattor är ofta väldigt små, medan ungdomarnas är något större. Barnmattorna är betydligt dyrare än en matta avsedd för en vuxen.

Är det obligatoriskt att använda en bönematta inom islam?

Nej, det är inte obligatoriskt att använda en bönematta inom islam. Det finns många muslimer som väljer att be utan bönematta, eller bara använder den ibland.

Vad kostar en bönematta?

Det finns bönemattor i alla prisklasser. De billigaste börjar på cirka 100 kronor, medan de dyrare kan kosta upp till flera tusen.

Alla varumärken för bönemattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom bönemattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: