Barmattor

Har du en egen bar hemma så måste du införskaffa en barmatta. En barmatta är den rektangulära matta som du säkert sett när du frekventerat olika barer i ungdomens glada dagar. Syftet med dessa typer av mattor är att den skyddar bardisken mot klibbiga alkoholhaltiga drycker. Dessutom kan gästerna placera sina dryckesglas på mattan när de inte dricker, och eftersom de är gjorda av gummi så står glasen tryggt och stabilt. Det roliga med att köpa barmattor själv är att det finns varianter flera olika tryck, varav de mest populära är Absolut, Jägermeister, Red Bull, Captain Morgan samt Heineken.

Filtrera barmattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära barmattor

Barmatta med Rostfria Kanter

299 kr
Läs mer Frakt: kr

Gummibarmatta Rektangulär

149 kr
Läs mer Frakt: kr

Barmatta med Dike – Stor

99 kr
Läs mer Frakt: kr

Barmatta med Dike – Liten

99 kr
Läs mer Frakt: kr

Guinness Barmatta

299 kr
Läs mer Frakt: kr

Barmattans historia

Barmattor har funnits i barer sedan början av 1900-talet. De blev populära på grund av att de skyddade bardiskarna från klibbiga alkoholhaltiga drycker och gjorde städningen enklare. Gästerna kunde också placera sina glas på mattan när de inte drack, vilket gjorde att bardisken blev mer organiserad. De började göras av gummi på 1930-talet. Detta material var lätt att rengöra och hålla rent, och det var även väldigt slittåligt. Alltsedan dess har de varit en viktig del av inredningen i barer och pubar runtom i hela världen.

barmatta

Att tänka på när du ska köpa en barmatta – steg för steg:

  • Storleken i förhållande till bardisken: Först och främst bör du titta på storleken på bardisken som barmattan ska ligga på. Mattan bör vara något mindre på bredden än bardisken, så det finns en liten yta runt om. Annars kommer mattan täcka en stor del av disken vilket gör att man inte kan luta armbågarna direkt mot bardisken.
  • Välj ett fint tryck: När du har kollat storleken bör du titta på trycket som barmattan ska ha. Det finns flera olika tryck att välja mellan, så ta reda på vilket som passar din bardisk och dina gäster bäst. Ett bra tips är att köpa lite olika varianter så du har en större variation på din bardisk. De vanligaste trycken är Absolut och Jägermeister, men på senare tid att Red Bull och Captain Morgan blivit mycket populära
  • Material: Barmattor är oftast gjorda av gummi, men det finns även barmattor i andra material. Gummi är det mest populära eftersom de är lätta att hålla ren och de är också mycket slittåliga. Därtill är de väldigt enkla att rengöra. Så här är valet självklart – välj gummi!
  • Priset: När du har koll på bardiskens storlek, trycket samt materialet bör du titta på priset. Priserna varierar beroende på barmattans storlek, tryck och material. Gummimattor är oftast lite dyrare än andra material, varför har vi skrivit i ovanstående punkt, men det finns också en del billigare alternativ om du vill komma lindrigare undan ur ett kostnadsperspektiv. Dock ska du isåfall vara medveten om att ett annat material inte kommer vara lika vätskeavvisande som gummi.

Nackdelar med barmattor

Fastän fördelarna är betydligt fler än nackdelarna så är det otroligt viktigt att du är införstådd med de två negativ aspekter som de facto finns. Läs därför nedanstående väldigt noggrant.

  • Blir lätt kladdiga
  • Trycket bleknar med tiden

Blir lätt kladdiga

Det finns en del nackdelar med barmattor, och dessa bör du vara medveten om innan du införskaffar en. Den främsta nackdelen är att de kan bli kladdiga eller smutsiga ganska lätt, och det kan vara svårt att få bort smutsen. Det är också lätt att glömma bort mattan när man städar bardisken, och då kan den bli dammig eller skrynklig, och om dammet gror in i mattan över lång tid så är den i princip oanvändbar. Således måste du rengöra den varje gång du rengör bardisken.

Trycket bleknar med tiden

Ytterligare en nackdel är att barmattor ofta har ett tryck som kan blekna med tiden. Ju oftare du använder mattan desto fortare kommer de blekna. Trots att detta inte är en påtaglig nackdel är den likväl viktig att nämna så du är på det klara med vad som sker med denna matta på lång sikt.

barmatta med tryck

Alla varumärken för barmattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom barmattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: