Badrumsmattor

Badrumsmattor är en viktig del av badrummet. De absorberar vatten och fukt, vilket gör att golv och badrumsmöbler inte blir blöta. Det finns olika typer av badrumsmattor, både i bomull, bambu och gummi. Vilken typ man ska välja beror på flera faktorer. I den här artikeln kommer vi att informera om vilka för- och nackdelar det finns med badmattor, samt ge tips på vad du ska tänka på innan köper.

Dessutom kommer vi dela med oss av inspiration så du får lite idéer på hur de kan användas. Detta är viktigt eftersom det finns både runda, långa och tjocka badrumsmattor. Men också fluffiga, virkade och mer lyxiga varianter. Vill du ha extra säkerhet bör du fundera över om du ska välja en variant med halkskydd eller inte.

Filtrera badrumsmattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära badrumsmattor

Thea Bath Kräm 60×100 cm + 50×60 cm

349.00.00 kr
(455.00.00 kr) Läs mer Frakt: kr

Thea Bath Rosa 60×100 cm + 50×60 cm

349.00.00 kr
(455.00.00 kr) Läs mer Frakt: kr

Thea Bath Lila 60×100 cm + 50×60 cm

349.00.00 kr
(455.00.00 kr) Läs mer Frakt: kr

Max Badrumsmatta Rustique 60×90

599 kr
Läs mer Frakt: kr

Love Badrumsmatta Sage 70×110

499 kr
Läs mer Frakt: kr

Love Badrumsmatta Cool 70×110

443 kr
Läs mer Frakt: kr

Love Badrumsmatta Indigo 70×110

549 kr
Läs mer Frakt: kr

Love Badrumsmatta Nickel 70×110

499 kr
Läs mer Frakt: kr

Billiga badrumsmattor

Love Badrumsmatta Indigo 50×80

359 kr
Läs mer Frakt: kr

Badrumsmatta Max 60×90 cm – Mother of pearl

449 kr
Läs mer Frakt: kr

Badrumsmatta Max 60×90 cm – Lead

449 kr
Läs mer Frakt: kr

Badrumsmatta Max 60×90 cm

599 kr
Läs mer Frakt: kr

Twin, Badrumsmatta 60×60 cm Satellite

599 kr
Läs mer Frakt: kr

Twin, Badrumsmatta 60×60 cm Magnet

699 kr
Läs mer Frakt: kr

Twin Badrumsmatta 60×100 cm Satellite

1019 kr
Läs mer Frakt: kr

Twin Badrumsmatta 60×100 cm Magnet

767 kr
Läs mer Frakt: kr

Vad du ska tänka på innan du köper badrumsmatta

Innan du köper en badrumsmatta ska du tänka på var mattan kommer befinna sig i förhållande till dusch och badkar. Detta är något som påverkar vilken typ av badmatta du ska välja.

Till exempel, om badrummet är i direkt anslutning till duschen eller badkar är det viktigt att välja en matta som absorberar fukt mycket bra. För att förtydliga vad du ska tänka på har vi nedan listat de viktigaste faktorerna.

1. Vilken storlek ska badrumsmattan ha?

Badrumsmattor finns i olika storlekar. Du kan välja mellan små, medelstora och stora mattor. Hur stor matta du ska välja beror på hur stort ditt badrum är.

Om du har ett badrum som är ca 5 kvadratmeter bör en matta med måtten 60×90 cm vara tillräcklig. Vill du ha lite mer yta att stå på kan du välja en variant med måtten 80×120 cm – det är till hög grad en smaksak men också ett estetiskt val.

Ett badrum som är större, ca 10 kvadratmeter, kräver en badrumsmatta med måtten 100×200 cm. En sådan matta ger dig och dina gäster gott om yta att stå på. Så om hela familjen ska duscha och torka sina fötter så kommer det finnas nog om utrymme så inte mattan är dyngsur efter en dusch – något som är enormt irriterande och obekvämt.

Det finns varianter i ännu större storlekar, som 200×300 cm och 400×600 cm. Dessa mattor är dock inte så vanliga och passar bäst till badrum som är mycket stora.

rund badrumsmatta

2. Vilken form ska badrumsmattan ha? Rund, lång, rektangulär eller kvadratisk

Det finns mattor till badrummet i flera olika former. De mest vanliga är runda, långa och rektangulära badmattor. Men det finns även kvadratiska badrumsmattor – dessa passar dock bäst i badrum som är större där dem får plats.

 • Runda badrumsmattor är ofta små och passar därför bäst i badrum som är mindre. De har i regel en diameter på ca 60 cm och en cirkelformad yta. Men det finns givetvis varierande storlekar. De runda mattorna är väldigt vanliga att placera bredvid badkaret eller framför spegel där man står på morgonen.
 • Långa badrumsmattor, med längden 180 cm, är också vanliga. Dessa mattor ger dig gott om yta att stå på och är lite bredare än de runda mattorna. De har ofta en bredd på 60-70 cm. De långa varianterna är särskilt bra om du har ett avlångt badrum – något som många har.
 • Rektangulära mattor påminner om de långa, men med skillnaden att de även kan vara korta och rektangulära. Dessa varianter ger dig mycket yta att stå på och är vanligen lite bredare än långa badmattor. De har ofta en bredd på 70-80 cm.

3. Är virkade badrumsmattor ett bra val?

Virkade badrumsmattor är vanligtvis tillverkade i en vit eller beige virkad bomull. Dessa mattor ger badrummet ett elegant och lyxigt intryck. De passar bäst i badrum som är stora och rymliga.

Dessutom kan de vara bra om du har ett badrum med golvplattor av olika färger, då en virkad badmatta gör att det blir mer harmoniskt, och bryter av mot stelheten som inte sällan finns i badrum.

En badrumsmatta i virkat bomull är dock inte så absorbent som andra mattor, så det är viktigt att tänka på detta om du har ett badrum som ligger i direkt anslutning till duschen eller badkar. Detta är den enda nackdelen med virkade mattor i allmänhet, så köp endast denna variant om du inte har för avsikt att torka fötterna på den efter badet eller duschen.

4. Bomull, bambu eller gummi – materialet är ytterst viktigt

Badrumsmattor är oftast tillverkade i bomull, bambu eller gummi. Alla tre materialen har sina för- och nackdelar.

Bomull

Bomull är ett mycket absorbent material som gör mattan skön att stå på. Dessutom är det ett mycket slitstarkt material som tål vatten. Fördelen är att det finns ett enormt utbud av olika bomullsmattor till badrum, så du kommer inte ha svårt att hitta någon som passar just ditt badrum.

Bambu

Badrumsmattor i bambu är också absorbenta, likt bomullsmattor, och sköna att stå på. Dessutom är de mycket slitstarka och tåliga. Bambumattor finns i flera olika former, storlekar och färger. Så vill du ha en unik matta till badrummet så är bambu det självklara materialet att välja.

Gummi

Badrumsmattor i gummi är dessvärre inte så absorbenta som exempelvis bambu och bomull, men de är å andra sidan mycket sköna att stå på och ger badrummet en mysig känsla. Fördelen är att gummimattorna är billigare än både bambu- och bomullsmattor.

Vinylskum

Vinylskum är en slags mellanting av bomull och gummi. De är mycket sköna att stå på samtidigt som de absorberar vatten väldigt bra och har en mysig känsla. Dessutom är de billigare än modellerna i bambu och bomull. En nackdel med badmattor i vinylskum är att de inte tål vatten lika bra som bomull eller bambu.

5. Halkskydd är väldigt bra för säkerheten

Halkskydd på badrumsmattor är ett mycket bra val om du har ett badrum med golvplattor. Detta gäller framför allt plattor som är glatta och slippriga. Halkskydd kan verkligen vara skillnaden mellan liv och död i somliga fall, något som de flesta inte tänker på. Faktum är att flera människor dör varje år i badrumsrelaterade olyckor där de flesta av dessa halkar – så var extremt försiktig när du kliver ur badkaret eller duschen.

OBS: Det finns speciella badkarsmattor vars syfte är att minska halkolyckor i badkaret. Komplettera gärna med en sådan för extra säkerhet.

6. Fluffiga badrumsmattor är skönast att stå på, men kräver rengöring ofta

Fluffiga badrumsmattor är mycket mjuka och komfortabla att stå på. De finns i olika material, men de flesta är gjorda av polyester eller bomull. De är också mycket absorbenta, vilket gör dem lämpliga för badrum som ligger i direkt anslutning till duschen eller badkar.

En fluffig badmatta är dock inte så enkel att rengöra, och du måste ofta tvätta den för hand. Dessutom är de inte så varaktiga som andra varianter, och kommer därför oftast att behöva bytas ut efter några år. Däremot är fluffiga mattor de skönaste att stå på, så om det är viktigt för dig så är detta ett självklart val.

Fördelar med halkskydd:

 • Hindrar halkolyckor i badrummet
 • Perfekt för dig som har glatta och slippriga golvplattor
 • Ett måste om du har barn i familjen så de inte råkar glida på en matta utan halkskydd

Nackdelar med halkskydd:

 • Inte estetiskt tilltalande
 • Dyrare än mattorna utan halkskydd

Fördelar med badrumsmattor:

 • De ger badrummet en mysig känsla
 • De är sköna att stå på, speciellt under vintern när golvet är kallt
 • De är absorbenta och hjälper till att hålla badrummet rent och torrt
 • De är slitstarka och tåliga
 • Badrumsmattor gör badrummet mer hemtrevligt
 • De hindrar olyckor, som till exempel halkolyckor, förutsatt att du väljer en matta med halkskydd

Nackdelar med badrumsmattor:

 • De kan vara svåra att rengöra och få bort all smuts ifrån
 • Badrumsmattor kan bli ganska dyra om du väljer en mer exklusiv och lyxig variant
 • De kan vara känsliga för vatten och slitage om du köper en billig matta med sämre material, så det är viktigt att välja rätt material om mattan ligger nära duschen eller badkaret
 • De kan innehålla allergener som kan trigga astma och andra allergier

Så tvättar du badrumsmattor på bästa sätt

Du bör tvätta badrumsmattorna minst en gång i veckan för att förhindra att smuts och bakterier samlas på mattan. Det är nämligen så att badrummet används extremt ofta oavsett om du bor själv eller i en familjekonstellation, och smuts och damm ackumuleras fort. Använder du mattan dels för att torka av fötterna efter duschen så behöver du rengöra den ännu oftare.

Tvättar du mattorna i maskin så ska du använda en skonsam tvättmedelsinställning och låg temperatur. Eftersom badrumsmattor ofta är gjorda av absorbent material, kan det vara bra att tillsätta ett extra sköljprogram för att få bort all smuts och tvättmedel. Dock gäller endast detta om materialet är bomull eller bambu – inte gummi.

Tvättar du mattorna för hand så bör du använda en skonsam tvålvattenlösning. Låt mattan ligga i lösningen ett par minuter innan du börjar skrubba. Skölj därefter noggrant efteråt och låt dem torka ordentligt innan du använder dem igen.

Bäst återförsäljare av badrumsmattor

Några av de bästa återförsäljarna av badrumsmattor är IKEA, Jysk och Hemtex. De har alla ett stort utbud av mattor i olika material, storlekar och färger. Du kan enkelt jämföra priser och hitta mattor på rea eller andra erbjudanden hos dessa återförsäljare.

Topplista av återförsäljare:

 1. IKEA
 2. Jysk
 3. Hemtex

badrumsmatta

Vanliga frågor och svar

Vilket är det bästa materialet för en badrumsmatta?

Det finns badrumsmattor i många olika material, allt från bomull och bambu till gummi och plast. Det är svårt att säga vilket som är det bästa materialet eftersom det handlar mycket om personliga preferenser. Vissa personer föredrar bomull eller bambu eftersom de är sköna och mjuka att stå på, medan andra föredrar gummi eftersom det ger badrummet en mysig känsla. Däremot är bomull i regel det bästa materialet just på grund av sin absorptionsförmåga.

Vad händer om badrumsmattan blir våt?

Det beror på badrumsmattans material. Gummi och plast är tåliga mot vatten, medan bomull och bambu är känsligare för vatten. Därför är det inte rekommenderat att använda badrumsmattor i bomull eller bambu nära badkaret eller duschen. Om det däremot skulle ske så ska du torka den så fort som möjligt genom att hänga upp den utomhus i solen.

Finns det badrumsmattor som inte luktar?

Ja, det finns badrumsmattor som är tillverkade av material som inte luktar. Detta är dock varken bomull eller bambu, utan mer exklusiva och dyrare material som till exempel mikrofiber. Mikrofiber är ett syntetiskt material som är mycket absorbent och luktar inte dåligt trots att det utsätts för fukt över en lång tid. Därför är mattor i mikrofiber också ett bra val för personer med astma eller andra allergier.

Hur ofta ska badrumsmattor tvättas?

Det är rekommenderat att de tvättas minst en gång i veckan för att förhindra att smuts och bakterier samlas på dem. Detta gäller särskilt om du använder den för att torka av fötterna efter duschen.

Är det värt att köpa en lyxig badrumsmatta, eller är det onödigt?

Det beror på hur ofta du använder badrummet och hur kräsen du är. Har du ett badrum som används flitigt av hela familjen, så kanske en lyxigare variant kan vara värt investeringen. Detta eftersom den kommer att hålla längre och tåla mer slitage. Men om du inte är så kräsen och badrummet används mindre ofta, räcker det med en billigare badmatta.

Vilka är nackdelarna med badrumsmattor i plast?

Plast är ett material som inte bara har en negativ miljöpåverkan, utan det kan också vara skadligt för din hälsa. Badrumsmattor i plast är ofta gjorda av PVC, en typ av plast som innehåller en kemikalie som kan vara skadlig för både människor och djur. Därför är det inte rekommenderat för personer med astma eller andra allergier, att välja en badmatta i plast.

Var hittar jag billiga badrumsmattor på REA?

Det finns badrumsmattor i alla möjliga prisklasser, från billiga till dyra. De flesta går dock att hitta för under 100 kronor, och det är inte särskilt svårt att hitta badrumsmattor på rea.

Det finns badmattor för alla smaker och behov, så det är bara att titta runt lite och jämföra priser. En bra idé är att kolla in några av de stora möbelkedjorna som har denna typ av mattor i sitt sortiment.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är badrumsmattor en viktig detalj i badrummet, oavsett om man har ett stort badrum eller ett mindre badrum. De hjälper till att förhindra skador på golvet och ger dig också en skön yta att stå på när du är i badrummet. Det finns mattor i många olika material och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. Bomull och bambu är sköna och mjuka, medan gummi och plast är tåligare mot vatten. Mikrofiber är ett syntetiskt material som luktar inte dåligt trots att det är mycket absorbent.

Badrumsmattor bör tvättas minst en gång i veckan för att förhindra smuts och bakterier. Det är inte alltid nödvändigt att köpa en dyrare variant, utan det räcker oftast med en billigare badmatta. Avslutningsvis finns det modeller i alla prisklasser, så det är bara att titta runt lite och jämföra priser. Kolla in några av de stora möbelkedjorna för att hitta erbjudande på rea.

Alla varumärken för badrumsmattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom badrumsmattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: