Viskosmattor

Viskosmattor utmärks av sin ljuvliga design vars gedigna hantverk syns på långa vägar. Dessa mattor är väldigt lyxiga och används oftast i vardagsrum, men går även att använda i hallen. Viskos utvinns från träfibrer som innehåller cellulosa, och det kallas ofta för konstsilke eftersom mattorna tillverkas för människor som inte hade råd att köpa äkta silke. Så vill du ha ett lyxigt alternativ till silke så är viskosmattor det självklara valet.

Filtrera viskosmattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära viskosmattor

Viskosmatta Bexley Svart

8295.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Viskosmatta Bexley Svart

5195.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Viskosmatta Bexley Svart

3895.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Viskosmatta Key Tencel Simply Taupe

19990.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Viskosmatta Key Tencel Simply Taupe

13790.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Viskosmatta Key Tencel Simply Taupe

8990.00.00 kr
Läs mer Frakt: kr

Matta Noble

6875 kr
Läs mer Frakt: kr

Matta Noble

4338 kr
Läs mer Frakt: kr

Billiga viskosmattor

Solid Dusty Pink Viskosmatta

19900 kr
Läs mer Frakt: kr

Solid Dusty Pink Viskosmatta

11900 kr
Läs mer Frakt: kr

Solid Francis Pearl Rund Viskosmatta

9900 kr
Läs mer Frakt: kr

Vit/Grå plastmatta FLIP 150x220cm, Sofie Sjöström

3295 kr
Läs mer Frakt: kr

Mattprov Viskosmatta VELVET TENCEL Classic Collection

300 kr
Läs mer Frakt: kr

Mattprov CHEVRON, Classic Collection

250 kr
Läs mer Frakt: kr

Viskosmatta CHEVRON Sand 250×350 cm, Classic Collection

14990 kr
Läs mer Frakt: kr

Viskosmatta CHEVRON Sand 200×300 cm, Classic Collection

10490 kr
Läs mer Frakt: kr

Vad är viskos?

Viskos är ett naturligt fiber som utvinns från träd. Viskosfibrer innehåller cellulosa, och viskos har en unik kombination av egenskaper: det är elastiskt, hållbart och absorbent. Dessa egenskaper gör viskos till ett perfekt material för mattor och andra textila produkter.

Viskos benämns som ”konstsilke” relativt ofta, eftersom det har en liknande struktur och känsla som äkta silke. Däremot är viskos som sagt mycket billigare att tillverka och är därför ett populärt alternativ för människor som vill ha en lyxig känsla i sitt hem utan att behöva spendera en förmögenhet.

Att tänka på innan du köper en viskosmatta

Innan du köper en viskosmatta måste du tänka på formen, färgen, storleken och priset. Därför har vi nedan skrivit mer ingående om vad du bör tänka på för att göra det bästa tänkbara valet.

1. Det finns både runda och rektangulära former att välja på

Det finns runda och rektangulära mattor. Runda viskosmattor är oftast mindre och passar därför bra i små rum, t.ex. sovrummet. Rektangulära mattor är större och kan vara upp till två meter långa. Dessa mattor passar bäst i stora rum som har mycket golvyta, t.ex. vardagsrummet. Således bör du välja form utifrån var du ämnar placera mattan.

2. Färgerna beige, brun, vit, grå, grön och blå är de vanligaste färgerna

Det finns viskosmattor i många olika färger, beroende på vilken design och stil du är ute efter. En modell i brunt kommer att passa perfekt in i en traditionell inredning medan en variant i grönt känns fräschare och mer modern. Dessa mattor finns även i mer exotiska färger som lila och orange, för den som vill ha något lite extra. Grå, vit, blå och beige är fler färger som är väldigt vanliga och som passar in i de flesta hem. Oavsett vilken färg du väljer så kommer denna typen av matta att ge ditt hem en lyxig touch.

3. Vilken storlek av 200×300 eller 250×350 passar ditt hem bäst?

När det kommer till viskosmattor så finns det ingen regel för hur stora de ska vara. De flesta modeller är dock inte särskilt stora, de har alltsomoftast ett mått på 200×300, och används oftast som en accentmatta i ett rum. Om du vill ha en matta som täcker mer yta så finns det även större modeller att välja mellan, t.ex. 250×350. Det går dock inte att förutse hur stor din matta kommer att vara när den levereras, eftersom storleken kan variera beroende på tillverkaren. Så tänk på att köpa en variant som är lite mindre än vad du först hade tänkt dig, för att vara säker på att den får plats i ditt hem.

4. Det finns både dyra och billiga varianter

Priserna på dessa mattor varierar mycket, beroende på storlek och design. De flesta modeller ligger dock mellan 1000-2000 kronor, medan de allra lyxigaste viskosmattorna kan kosta över 5000 kronor. Så om du letar efter en matta som är både billig och snygg så finns det gott om alternativ att välja mellan. Det finns alltså mattor av viskos för alla budgetar, så det gäller bara att hitta en modell som passar dina behov och önskemål.

viskosmatta

Rengöringstips för viskosmattor

Nedan har vi listat de bästa rengöringstipsen för viskosmattor. Du kommer bland annat att lära dig om att impregnera mattan först för att säkerställa att den håller så länge som möjligt. Därefter kommer vi gå igenom några specifika rengöringsmetoder som t.ex. med skum- och kemtvätt, torrschampo samt speciellt fläckborttagningsmedel och bikarbonat.

 • Impregnering
 • Skumtvätt
 • Torrschampo
 • Kemtvätt
 • Fläckborttagningsmedel och bikarbonat

Därför ska du impregnera din viskosmatta

Förutom att viskosmattor är lyxiga och sköna att gå på är de även lätta att underhålla. Du behöver inte rengöra dem så ofta som andra mattor eftersom smuts inte fastnar lika lätt i viskos som i till exempel ull. Dessutom är det viktigt att impregnera din viskosmatta för att skydda den mot smuts och fläckar. Det finns många olika sorters impregneringsmedel på marknaden, så välj en som passar just din matta. Oftast räcker det med att impregnera mattan en gång per år för att den ska vara skyddad.

Är det okej att rengöra en viskosmatta i en skumtvätt?

Ja, de tål skumtvätt och du kan rengöra dem i en tvättmaskin. Dock ska du alltid följa tvättetiketten så att du inte skadar mattan. Det är även viktigt att du inte använder för mycket tvättmedel när du rengör mattan, eftersom det kan vara svårt att skölja ur allt tvättmedel och det kan lämna fläckar på mattan. Så rengör den en gång per år i skumtvätt, och torka den sedan ordentligt så att den inte blir fuktig.

Går det att använda torrschampo för att rengöra den också?

Ja, viskosmattor är lätta att rengöra med torrschampo. Detta gör du på samma sätt som du rengör andra mattor, men det finns några saker du ska tänka på. Torrschampo är mycket effektivt mot smuts och fläckar, men det kan vara lite svårt att få bort allt torrschampo från mattan. Så se till att skaka av mattan väl efter du har rengjort den. Dessutom är det viktigt att inte använda för mycket torrschampo eftersom det kan torka ut viskosfibrerna och göra mattan skör.

Går det att kemtvätta viskosmattor?

Ja, de går att kemtvätta, men det är inte alltid nödvändigt. Om du har en mindre fläck på mattan kan du försöka ta bort den med torrschampo eller tvål och vatten. Har du en större fläck eller en smutsig matta är kemtvätt ditt enda alternativ, men se till att använda ett skonsam tvättmedel – påminn gärna de som jobbar på kemtvätten om detta då de inte alltid har så bra koll som man vill tro.

Det finns även viskosmattor som är tvättmaskinssäkra, så kolla alltid etiketten på din matta för att vara säker.

OBS: Kemtvätt rekommenderas inte oftare än vart annat år för denna typ av matta.

Finns det ett speciellt fläckborttagningsmedel, och går det att använda bikarbonat för rengöring?

Ja, det finns fläckborttagningsmedel för viskosmattor och du kan använda bikarbonat för rengöring. Dock ska du alltid läsa instruktionerna på produkten innan du använder den, för att vara säker på att du inte skadar mattan. Det är också viktigt att använda en skonsam rengöring, eftersom viskos är känsligt mot starka kemikalier. Så försök att rengöra mattan med torrschampo eller tvål och vatten först, och använd fläckborttagningsmedel bara om det verkligen behövs.

Så hittar du en billig viskosmatta på rea

Detta är inte alltid lättare sagt än gjort, men de finns att hitta på flera olika ställen. De flesta inredningsbutiker och möbelaffärer säljer dem, men det kan vara svårt att hitta en billig viskosmatta på rea i en fysisk butik. Därför är det bäst att kolla runt på nätet, där du kan jämföra priser och hitta flera olika alternativ. Att köpa din viskosmatta på nätet har dessutom flera fördelar; du kan oftast hitta bättre priser, och du slipper oroa dig för att transporten ska skada mattan. Så kolla runt lite på nätet, och du kommer garanterat hitta en matta som passar både dig och din plånbok.

Viskosmattor är de ultimata vardagsrumsmattorna

Ja de är perfekta att använda i vardagsrummet. Detta beror på flera olika saker; de är lyxiga och sköna att gå på, de är lätta att underhålla och smuts fastnar inte lika lätt i viskos. Eftersom smuts lätt hamnar på mattorn i ett vardagsrum är det således en enorm fördel att välja en mörkare färg. Dessutom är viskosmattorna sköna att gå på barfota eftersom viskos är mycket mjukt – något som är väldigt skönt framåt kvällningen efter en lång dag på arbetet.

Fördelar med viskosmattor

 • Viskosmattor är lyxiga och vackra.
 • De är lätta att underhålla och smuts fastnar inte lika lätt i viskos.
 • De är sköna att gå på och de ger ett mycket bra stöd för ryggen.
 • Perfekt alternativ till dyrare, mer exklusiva mattor
 • Viskosmattor är lätta att rengöra med torrschampo.
 • De är också sköna att gå på barfota eftersom viskos är mycket mjukt.

Nackdelar med viskosmattor

 • Torrschampo kan vara lite svårt att få bort när du rengör.
 • De är inte så motståndskraftiga och de flätar sig lätt.
 • De är inte så lätta att flytta på eftersom viskos är mycket mjukt och skrynklar ihop sig relativt enkelt.

Alla varumärken för viskosmattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom viskosmattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: