Badkarsmattor

En badkarsmatta är en typ av badrumsmatta som fungerar som ett halkskydd i badkaret. På så vis minimerar man risken med att halka och slå sig medan man kliver in eller ur badkaret. För de familjer som har barn är en badkarsmatta i princip obligatoriskt eftersom riskerna med ett barn som halkar i badkaret kan bli förödande. Men de är också bra för äldre människor då väldigt många halkolyckor drabbar just de som är till åren komna. I denna artikel kommer du lära dig allt du behöver veta om denna typ av halkskydd för badkar, samt vilken som vunnit flera bäst-i-test-utmärkelser.

Filtrera badkarsmattor efter varumärke:

Innehåll [ visa ]

Mest populära badkarsmattor

Munchkin Badkarsmatta Dots

199 kr
Läs mer Frakt: kr

Teddykompaniet Dinglisar Badmatta, Transparent

199 kr
Läs mer Frakt: kr

Bolibompa Draken Badmatta

179 kr
Läs mer Frakt: kr

Babblarna Badmatta

159 kr
Läs mer Frakt: kr

BabyDan Badmatta 42×25 cm, Grey

69 kr
Läs mer Frakt: kr

BabyDan Halkmatta 35×55

89 kr
Läs mer Frakt: kr

Skip Hop Moby Badkarsmatta, Grå

299 kr
Läs mer Frakt: kr

PlayGro Non Slip Badmatta

219 kr
Läs mer Frakt: kr

Billiga badkarsmattor

Skip Hop Moby Badkarsmatta, Blå

299 kr
Läs mer Frakt: kr

Badkarsmattor – bäst i test

När det kommer till halkmattor till badkaret finns det flera olika att välja mellan. Här nedan har vi listat tre av de bästa badkarsmattorna på marknaden, alla med olika egenskaper och för- och nackdelar.

1. Plastmatta från IKEA

Denna matta är en av de billigare modellerna på marknaden, men det betyder inte att den är mindre bra. Tvärtom är denna badkarsmatta mycket skön att stå på och ger ett bra grepp när man kliver in och ur badkaret. Dessutom är den enklare att rengöra än många andra varianter eftersom den inte har några håligheter där bakterier kan gömma sig. Nackdelen är att den är gjord i plast istället för gummi, vilket gör att livslängden inte kommer vara lika lång. Däremot väger kostanden upp för materialet.

Läs mer hos IKEA

2. Gummiunderlägg från Biltema

Detta är en badkarsmatta i naturgummi, vilket gör den lite dyrare än andra halkskydd i plast. Däremot är denna variant mycket mjuk och skön att stå på, och ger ett bra grepp när man kliver in och ur badkaret. Även denna är smidig att rengöra då den inte har några håligheter där bakterier kan gömma sig.

Läs mer hos Biltema

3. Badkarsmatta från Biltema

Denna badkarsmatta från biltema har flera fördelar. För det första är den gjord i ett slagtåligt material som kommer hålla länge. Dessutom ger den en mycket bra grepp för fötterna och sitter fast ordentligt i badkaret. Nackdelen är att den är dyrare än de ovan nämnda.

Läs mer hos Biltema

Fördelar med badkarsmatta

 • Ökar säkerheten för barn: Den huvudsakliga fördelen med att använda halkskydd i badkaret är att det blir säkrare för barn att leka utan att du som förälder behöver oroa dig att de när som helst kan halka och slå sig.
 • Gör det tryggare för äldre: Även om många tänker att denna typ av matta främst är till för barn, är de också lämpliga för äldre människor som är oroliga över halkolyckor. Så har du en äldre familjemedlem så ska du definitivt investera i ett halkskydd till vederbörande.
 • Billigt: Badkarsmattor är inte speciellt dyra och det finns flera att välja på som passar olika typer badkar. I regel kostar de mellan 50-300 kronor beroende på kvalitet. Till exempel kommer många modeller i naturgummi kommer kosta mer än dem i plast. Således behöver det inte kosta skjortan för att du ska kunna förhindra olyckor i badrummet.

badkarsmatta

Nackdelar med badkarsmatta

 • Inte särskilt snyggt: Badkarsmattor är inte särskilt estetiskt tilltalande, och det finns få badkar som ser bra ut med ett halkskydd placerat i botten, så är det bara. Däremot är det en nackdel du måste acceptera om du vill öka säkerheten och slippa få dödsångest varje gång du går in och ur badkaret.
 • Kan vara svårt att rengöra: En annan nackdel är att de ibland kan vara svåra att rengöra. Då badkaret ofta är en fuktig och kall miljö, finns det risk för att bakterier uppstår på badkarsmattan. Så se till att badkaret är helt torrt och rengjort innan du lägger in halkskyddet, på så vis kommer mattan att hålla sig fräschare och blir dessutom lättare att rengöra när det är dags.

Så tvättar du din badkarsmatta – steg för steg

Det är viktigt att mattan hålls ren för att dels slippa bakterier, dels för att den kan bli smutsig förvånansvärt snabbt. Observera att den måste vara helt torr innan du påbörjar rengöringen. Följ nedanstående steg för hur du ska gå tillväga:

 1. Plocka upp badkarsmattan och skaka av den för att ta bort eventuellt damm och smuts.
 2. Sätt på vasken och fyll den till bredden med vatten, placera därefter mattan så den täcks helt.
 3. Tillsätt rengöringsmedel i vattnet och låt mattan ligga i vasken i ca 15 minuter.
 4. Skrubba sedan med en svamp för att avlägsna de minsta smutspartiklarna som är svåra att se med blotta ögat.
 5. Skölj den noggrant i rent vatten och låt den sedan torka på en handduk i minst 30 minuter.
 6. Lägg badkarsmattan tillbaka i badrummet först när den är helt torr.
 7. Klart!

Följ ovanstående rengöringsprocedur minst en gång per månad. På så vis ökar du sannolikheten för att den kommer hålla ännu längre.

De två bästa materialen för halkskydd i badkaret

Det finns flera olika typer av material som halkskydd i badkaret är tillverkade av, och det kan ibland vara svårt att veta vilket som är bäst för just ditt badkar. Här nedan listar vi de två vanligaste materialen:

 • Plastmatta: Plast är det vanligaste materialet som halkskydd är gjorda av och även den vanligaste och billigaste. De är enklare att rengöra på grund av det inte finns några håligheter där bakterier kan gömma sig, men de har en kortare livslängd då de är gjorda av ett mindre slagtåligt material.
 • Gummimatta: Gummimattorna är oftast gjorda i naturgummi är mer skonsam för badkaret eftersom det inte är skarpt och hårt mot ytan, till skillnad från plast som skaver något. Dessutom har gummimattor ofta en längre livslängd än badkarsmattor i plast.

halkskydd badkar

Vanliga frågor och svar

Finns det badkarsmatta med kudde?

Ja, modellerna med kudde är ganska vanligt förekommande och uppfyller två syften: halkskydd och huvudkudde. På så vis kan du ligga och läsa en god bok i badkaret utan att få ont i nacken. Dessutom slipper du glida ner eftersom halkskyddet håller kroppen på plats.

Är badkarsmattor giftfria?

Ja, badkarsmattor är giftfria.

Kan en badkarsmatta användas i duschen också?

Ja, men det är bättre att köpa en dedikerad duschmatta i så fall eftersom de är framställda just för duschar. Anledningen är att underlaget i ett badkar skiljer sig från underlaget i duschen, vilket gör att du måste använda olika mattor för säkerhets skull.

Sammanfattning

En badkarsmatta är det perfekta halkskyddet för badkaret och minimerar risken med att halka och slå sig. De är inte bara bra för familjer med barn, utan även för äldre människor. Orsaken är att halkolyckor tyvärr är väldigt vanligt förekommande för de som är till åren komna.

Det finns halkskydd till badkar i olika material, men de två vanligaste är plast och gummi. För att badkarsmattan ska hålla sig ren och fin, rengör den minst en gång per månad. På så vis ökar du sannolikheten för att den kommer hålla sig längre.

Alla varumärken för badkarsmattor:

På Mattmagasinet.se har vi som mål att presentera olika återförsäljare och varumärken till våra besökare. Somliga listar enbart produkter från varumärkena som är dyrast, men vi har för avsikt att informera dig om alla olika varumärken inom badkarsmattor så du vet vad du har för valmöjligheter.

Välj något av nedanstående varumärken: